Vi har større rasismeproblemer enn vi tror!

Den 27 år gamle SV-representanten Robin Hansson avslører at det er enda mer rasisme i Norge enn vi kanskje tror, for det viser seg nemlig at selv profilerte antirasister er rasister.

Hansson mener at den pågående blackface/Eckbo-debatten er et feilspor som tar fokus vekk fra virkelig rasisme og er et uttrykk for krenkelseshysteri – og gjør oppmerksom på at han gjerne vil ha seg frabedt at folk lar seg krenke på hans vegne. Frekkasen!

Man skulle jo ellers tro at han hadde uttalerett i spørsmålet ettersom han har bakgrunn fra Bangladesh og av bilder ser forholdsvis mørk ut, men nei: han er nemlig ikke mørk nok, ser du. Så hvordan våger han å uttale seg om hvor krenket personer i Norge med enda mørkere hudfarge enn ham blir av en 100 år gammel, rasistisk amerikansk møkkatradisjon som han i likhet med dem aldri har lidd under han heller?

Men han ser jo problemer med rasisme generelt og øh…har’n ikke hjertet reglementert på venstresiden, da? Visst har han det, men det hjelper bare ikke. Snarere er han verre en ytre høyres rasister, for når han tillater seg å ha en annen mening enn antirasistiske aktivister mener at folk med hans hudfarge skal ha, ja, da er han ganske enkelt en raseforræder.

Det er selvsagt fullt mulig at en 27 år gammel ingeniør og stortingskandidat er i stand til å vurdere kjensgjerninger, danne seg en mening og gi uttrykk for den på egenhånd, men ikke hvis han har minoritetsbakgrunn og mener noe antirasister ikke liker. Da mener han bare det fordi han vil smiske for den hvite majoriteten, for det er det husnegere gjør. Eller onkel Tom’er, som de også kalles, kokosnøtter som de er; korrekt brune utenpå, men feilaktig hvite inni. Når identitetspolitiske antirasister møter på denne typen husnegre – pokker skulle ta feilvareinnvandrere – blir de fryktelig opprørt over hva rasistene har gjort med vedkommendes hjerne, men deres overlegne empati får dem heldigvis til å snakke vedkommende til rette på det eneste språket den forvirrede stakkaren forstår: rasistenes.

Som f.eks. den profilerte antirasisten Tony Burner, som er professor ved lærerutdanningene på universitetet i Sørøst-Norge og som synes Hanssons kommentar er dum og slem, men ikke klarer å argumentere for det uten å dra inn Hanssons «rase» og hudfarge: «Saken om blackface handler ikke om asiater og brune altså, men svarte. Derfor oppleves det Robin skriver som ekstra skivebom», forklarer han på antirasistisk vis og lurer på hvor hensynet til de svarte som er uenige med Hansson blir av.

Inn kommer nettopp en slik kar, som stiller seg helt bak Hanssons kronikk og spør høflig om han er svart nok til å mene noe om saken siden han har bakgrunn fra Etiopia? Men nei, han er også feil svart mann, for hva med alle de andre svarte som mener det Burner mener at de skal mene for å være svarte nok til å uttale seg? Burner som først var opptatt av svarte som var uenig med Hansson, er plutselig ikke så opptatt av antall lenger: «Poenget er jo ikke å telle antall svarte som mener det ene og antall som mener det andre. Det er ikke noe flertallstyranni som burde vinne over denne saken. Tvert imot, er det minoriteter som bør hensyntas. Og om Eckbo og Dplay har kommet til den konklusjonen, er det vel bare bra?», heter det nå.

Så følger en hel haug rosende meldinger fra folk – etter navnene å dømme «hvite» nordmenn – som ikke bruker Hanssons hudfarge som argument, før SV-politiker og leder i Salam Hasti Hamidi entrer banen. Hun synes heller ikke noe om Hanssons raseforræderi: «Så utrolig pinlig kommentar fra deg. Hvor er solidariteten med en partifelle som bruker stemmen sin mot rasisme? Har du tenkt på at blackface historisk sett ikke har vært rettet mot deg og meg?»

Hun bakkes opp av Rød Ungdoms Ayat Majbel Saeid, som mener man bør notere seg at det er mistenkelig mange hvite nordmenn i diskusjonen: «Synes man også kan bite merke i hvem i denne tråden er enig i innlegget. Til nå har jeg ikke sett noe særlig av folk som er ikke-hvite som er enig i tråden.» – Nettopp, kvitterer Hamidi.

Huff, likt av mange av sine hvite og ikke-mørkenok mednordmenn; kan Hanssons innlegg og ærend bli mer suspekt nå?

Inn kommer enda en hvit nordmann, denne gangen Tor Jones, miljøarbeider, antirasist og skribent på nettsiden Radikal Portal, og ber Hansson skjerpe seg: «Håpløs kommentar, Robin. Blackface er rasisme og ikke humor. Og den som blir såret av rasisme er virkelig ikke et persilleblad. Les historien om Blackface så vil du kanskje innse at dette var skivebom.» Han forklarer hvordan vi alle vil skjønne problemet hvis vi bare lytter til folk med innvandrerbakgrunn. Men, hm, vent litt her nå, fanken, lytt, ja – men ikke til feilvareinnvandrere som ikke sier det Jones vil at de skal si da, selvfølgelig.

Antirasistene står i kø, og en mener at Hanssons hudfarge gjør at debatten ikke angår ham: «Mørk betyr ikke nødvendigvis svart så det at du er mørk i huden har ikke noe å si i blackface debatten når det ikke angår deg. Jeg blir mer provosert av folk som deg som prøver å vinne tillit fordi du selv er minoritet?»

Dugagjin Osmanaj i Tønsberg Blad mener også at Hanssons hudfarge diskvalifiserer ham fra å være meningsberettiget: «Det at du er mørk betyr ikke at du kan snakke over erfaringene til svarte, som er de som blir mest påvirket av blackface. Du representerer ikke dem, og jeg skjønner ikke hvorfor du tror du tror du kan snakke om hva de skal mene eller syns om et tema som ikke berører DEG på den måten det berører dem.»

Rådgiver i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmanfold, Luca Dalen Espseth, mener at Hansson er en splitter som på grunn av frykt og stress spiller på de hvites lag, og tror da heller ikke Hansson hadde kommet på trykk i det hele tatt hvis det ikke var for at budskapet hans passet de hvite rasistene i VGs debattredaksjon (Ja, Hans Petter Sjøli, det er nok deg han mener):

«Jeg er hvit, så rasisme vet jeg ikke hvordan oppleves, men jeg kan en del om minoriteter genrelt og minoritetsstress er et yters reelt fenomen. Jeg ser ofte at hvite folk spiller på rasifiserte folk rykt for å være «som de andre rasifiserte» for å spille rasifiserte folk ut mot hverandre. Det fragmenterer den anti-rasistiske kampen og gir hvite rasister masse gode argumenter fordi de kan vise til både den ene og andre rasifiserte personen som feks ikke mener at «ditt og datt» er rasisme.’»

Hvis Hansson ikke hadde gitt VG-rasistene vann på mølla, så hadde han nok aldri kommet på trykk med de tingene Espseth bare vet at Hansson er mest opptatt av og som Hansson jo også skrev om i den artikkelen som likevel kom på trykk, men som altså ikke ville blitt trykket hvis det sto i artikkelen eller hvordan det nå var alt sammen: «Jeg vil tro at du ikke hadde kommet på trykk om du skrev om de tingen du er opptatt av og som du nevner i kronikken. Det er medias skyld, og de mediene består av veldig mye hvite folk og de tar ikke tydelig avstand fra rasisme. Det må vi kritisere dem for fremfor å gå med på deres spilleregler.»

Akk ja, det er ikke lett å være antirasist når husnegre ikke kjenner sin plass og nekter adlyde ordre. Nå er jo også tidligere AUF-leder Mani Husseini ute med et lignende budskap som Hansson, men det spørs om det gjør saken noe bedre, for han er i hvert fall ikke mørk nok i huden til å uttale seg om en gammel amerikansk, rasistisk tradisjon som aldri har vært populær, i den grad den i det hele tatt har vært kjent, i Norge og som ingen nålevende innvandrere i Norge har vært utsatt for – den skaden har de tross alt sluppet der de daglig ar slitt og sliter under pisken på de vidstrakte norske bomullsmarkene.

Lurer forresten på hvor lang tid det tar før landets organiserte antirasister lanserer sitt første apparat som kan måle skalle, kjeve og hudfargenyanse på innvandrere sånn at vi vet hvem som er hva og hvem vi bør lytte til og ikke? Da kan de etterhvert gi ut fargekart, sånn at alle på en enkel måte kan finne ut om innvandreren som uttaler seg er antirasistisk klarert som autentisk innvandrer med korrekte meninger eller bare et feilvareprodukt som kryper og smisker for feil herrer.

Det er jo ikke fritt for at mange lurer litt på hvorfor antirasistiske aktivister ser rasisme høyt og lavt og over alt i det som beviselig er et av verdens mest tolerante og minst rasistiske land, men etter en snartitt i Robin Hanssons tråd og andre steder der artikkelen hans ble diskutert, meldte et relevant gammelt ordtak seg sånn helt plutselig fra det blå:

Tyv tror at hver mann stjeler.