Vennligst ikke skyt, med vennlig hilsen svensk politi

Nei, det er hverken ironi eller en veldig sen aprilspøk. Svensk politi inviterte denne uken til en såkalt call-in, der 12 av de ledende gjengkriminelle i Malmø ble innkalt til et informasjonmøte. Åtte av de inviterte møtte opp, forteller Aftonbladet i dag. Anledningen var den eskalerende voldspiralen den siste tiden, som kulminerte i drapet på en 15-åring.

Møtene er ifølge politiet i Malmø en del av et prosjekt som har som mål å minske og forebygge vold. Politimesteren i Malmø, Stefan Sintéus, syntes det var et vellykket og positivt møte.

– Jag skulle vilja påstå att detta var ett call-in där vi såg på dem allihop att det gick in, det satte sig verkligen, säger Stefan Sintéus.

De kriminelle fikk hilse på en mamma som hadde mistet et barn i sykdom, og som fortalte om hvordan det er å miste et barn. De fikk også møte helsepersonell som underviste i hva som skjer på sykehuset etter at man har blitt skutt, og de fikk råd om slutte med kriminalitet og tilhørende informasjon om hvordan man gjør slikt.

Og etterpå var det boller og brus til alle?

Av og til blir man bare sittende og glo formålsløst inn i skjermen etter å ha lest nyheter. Jeg forstår at alle tiltak må settes inn for å stoppe voldsspiralen, men siden dette var den tredje gangen politet innkalte til «slutt å skyte»-møter med hardbarkede kriminelle, så får man en viss anelse om det ikke hjelper stort.

Den forrige gangen et tilsvarende møte ble holdt var i 2018, og den gang kunne Expressen melde at ikke et eneste øye var tørt under møtet, så rørende var det. Den gangen møtte ni av ti innkalte kriminelle gjengledere. Programmet var omtrent det samme, en mor fortalte om sorgen etter sitt barns død, helsepersonell fortalte om skuddskader og de kriminelle fikk vite at kriminalitet ikke var så lurt. At de kriminelle møter fordi de vil vite så mye som mulig om politiet og hva de foretar seg, er kanskje ikke en tanke som har slått noen.

Kaffe mot stenkasting

Sist vi dunket hodet i tastaturet i fortvilelse over svensk politi var da vi leste om politets innsats mot stenkasting i Norrköping. Det var i 2016, og da ble det servert kaffe over en lav sko i gatene, i håp om at folk dermed ville strømme ut og dermed bidra til å gjøre det vanskelig for stenkasterne. Initativet kom istand etter en serie voldshendelser, stenkasting mot politiet og bilbranner i området.

«Det behövs fler vuxna som rör sig ute, som rastar hunden eller går en promenad. Det som i forskningen kallas “naturliga väktare” och som kan motverka att kriminella tar över i ett område.»

Politiet var nokså fornøyd med innsatsen den gangen også, det kom opptil flere personer for å snakke med dem, og mange hadde tips. De kriminelle derimot hadde ikke lyst på kaffe i det hele tatt, og opptrådte provoserende og truende. Kvelden ble avsluttet med at politiet fant hauger med stener på taket av et garasjeanlegg i området, stener som trolig var ment å brukes til nettopp stenkasting, mot politi og brannvesen.

Tafsa inte!

Vi kan nevne andre postive tiltak mot kriminalitet fra svensk politi. Sommeren 2016 var et højdare i svensk tafsehistorie. Flere svenske musikkfestivaler truet med å legge ned for godt etter en bølge med seksuelle overgrep mot kvinner på festivalene. Kvinner ble befølte i folkemengdene, og det var sågar minst et tilfelle av voldtekt, midt i folkemengden, rett foran scenen. Mer eller mindre desperate forslag fløy gjennom luften, de mest ekstreme foreslo å bure kvinner inne i egne områder på festivalområdet, andre foreslo egne festivaler bare for kvinner.

Men så kom politiet, mer eller mindre heldigvis, på banen og lanserte «tafsearmådet». Et krafttak mot tafsing ble initiativt kalt. Det skulle bæres av kvinnelige festivaldeltakere og skulle forebygge seksuelle overgrep. Teksten på armbåndet var «Tafsa inte!» Et rungende alvorsord, som nok også «gikk inn og satte seg» hos aktive og potensielle overgripere.

Siden svensk politi tydeligvis gjerne og med glede gjentar en oppskrift som ikke virker, så foreslår jeg at det opprettes en spesialstyrke som kan rykke ut ved akutte behov og tvangsdele ut armbånd i lysskye områder. Anbefalt tekst på armbåndet er selvsagt: «Skjut inte!»

 

Vil du vite mer om hva som gjøres og ikke gjøres mot kriminalitet i Sverige? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.