Uakseptabelt!

Minerva har på prisverdig vis tatt en nærmere kikk på de etablerte medienes såkalte faktasjekkingstjeneste, og funnet at de gjennom sitt samarbeid med Facebook kan flagge andre medier. På denne måten kan de redusere aktuelle saker og mediers synlighet med opp til 80 prosent. De som blir flagget ofte, vil oppleve «generelt redusert synlighet på Facebook», skriver Minervas Aksel Fridstrøm.

I en oppfølgingssak, som dessverre er bak betalingsmur, skriver redaktør i Minerva Nils August Andresen:

DN er det norske mediet som har fått flest saker flagget av Faktisk.no til Facebook som «usanne». Praksisen kan medføre generelt redusert distribusjon for DN på Facebook. Avisen er samtidig viktigste konkurrent til eierne av faktasjekkeren. DN har ikke kjent til at avisens saker er blitt flagget i Facebook. Samtidig mottar Faktisk.no betydelig beløp fra Facebook for arbeidet de utfører.

Ikke bare det, men hvis du forsøker å legge ut en sak Faktisk.no har flagget på Facebook, får du opp en advarsel som gjør oppmerksom på at innholdet er «rapport av flere», en svært så bekvem oversettelsesfeil av det engelske «additional reporting» – som betyr tilleggsinformasjon/utfyllende informasjon. Varselet har også knapper som leder direkte til nettopp Faktisk.no, som i utgangspunktet flagget saken.

Medienes faktasjekk, som i flere saker agerer og oppfattes som en politisk aktør, sitter altså med bukten og begge endene og får attpåtil betalt for det. De har sågar søkt om et tosifret millionbeløp i statsstøtte.

De som flagges oftest og ellers merker Faktisk.nos, hvis redaktør har bakgrunn fra Dagbladet, virksomhet best, er Human Rights Service og Document – som alle er uavhengige aktører i samfunnsdebatten.

Nettavisen er det eneste flaggede medie som eies av en Faktisk.nos eiere Dagbladet, VG, NRK, TV 2 og Amedia.

Minerva bør åpne alle disse sakene for et større publikum for således å sikre større spredning, viktige som er de er for hele vår demokratiske samfunnsform og frie meningsutveksling.

Det er fullstendig uakseptabelt at en politisk aktør som Faktisk.no har fått et slikt våpen, og med det bedriver utstrakt maktmisbruk mot konkurrenter og det aller, aller verste: mot den frie meningsdannelsen i et fritt samfunn.

Det er ikke opp til media å bestemme fasit i samfunnsdebatter som alltid har flere sider; Det er ikke opp til media å presidere som et slags sannhetsministerium over et fritt ordskifte; Det er ikke opp til media å bestemme hva du skal få se på sosiale medier og ikke.

Dette er rett og slett en skandale, og den må det ryddes opp i øyeblikkelig.

Del Minervas artikler (eller Gjenstridig.nos hvis de ikke er åpne) på alle sosiale medier du har tilgang til, og kopier teksten/send lenke til ditt politiske parti eller din lokale politiker. Boikott eller si opp abonnementet på ethvert eiermedie som ikke sporenstreks kommer på banen og tar avstand fra Faktisk.nos like sjofle som snikete metoder. Det gjelder først og fremst Dagbladet, VG, NRK, TV 2 og alle avisene som eies av Amedia. Send også klager til redaksjonene i de respektive medier og tips de mediene som ikke skriver om saken – epostadressene er å finne på nett.

Det er grenser for hva den fjerde statsmakt kan tillate seg, og den bør gå her.

Hvis ikke Faktisk.no og dets eiere gir fra seg våpenet de har tilegnet seg, må politikerne på banen. Det må også Fritt Ord, som støtter Faktisk.nos økonomisk, og Redaktørforeningen.

Nok er nok.