TV 2s frihetskjempere

NATO-øvelsen «Trident Juncture» begynner i neste uke, og TV 2 har børstet støvet av noe de kaller frihetskjempere og fredsaktivister.

De er samlet i et knøttlite kontorlokale like ved Nidelven. Rundt på veggene henger bannere som ikke er til å misforstås.

Stemningen er god, til tross for at antallet fredsaktivister har blitt færre med årene.

Det er klart stemningen er god, for de skal jo demonstrere sin fredsvilje og frihetskamp med kassegitar, protestsanger og flygeblad. Det lyder riktig folkelig og koselig alt sammen.

Men hvem er de aktuelle frihetskjemperne?

En av de som fortsatt står på barrikadene for å vise sin misnøye med NATO og amerikansk tilstedeværelse på Stjørdal øye, er pensjonert psykiater og mangeårig frihetskjemper Harald Reppesgaard.

Jepp, pensjonist Harald Reppesgaard er en mann som kjemper for frihet. Han er faktisk så frihetsorientert at han er nestleder i Norges kommunistiske parti (NKP). Partiet – og dermed herr nestlederen får vi tro – støtter en av verdens mest ondartede ideologier, med en likhaug som får de fleste andre ideologier til å blekne på samvittigheten. Men at han tror på fred er det ingen grunn til å tvile på; er du kapitalist, intellektuell, kritisk eller bare brysom, er Reppesgaard og kompani klare til å gi deg all den freden du måtte begjære: i graven er det jo evig fred å få. Frihet også, hvis vi tror på et liv etter døden.

TV 2s journalist Roy-Arne Salater later derimot til å se det som et kvalitetstegn at de gamle «frihetskjemperne» ikke gir opp, selv om de – heldigvis for alle oss andre, Salater inklusive – er blitt færre med årene. Repppesgaard er tydeligvis blant dem som aldri har klart å endre mening og derfor stadig unnskylder kommunismen. At samtlige kommunistiske samfunn har endt i dikatur, død og fordervelse for millioner, hvis ikke milliarder, skyldes jo bare at de ikke praktiserte ekte kommunisme, må vite.

Frihetskjemperne i Trondheim innrømmer at de er blitt færre med årene og at de kjemper i motvind, men nekter å gi opp.

– Jeg må vel innrømme at jeg aldri har opplevd at det har vært mer tilslutning til NATO enn det er i øyeblikket, og det gjør jo sånne demonstrasjoner desto viktigere, sier Arnulf Kolstad, som har kjempet for fred siden den kalde krigen.

Og hvem er så freds- og frihetskjemperen Arnulf Kolstad? Er kanskje han en upolitisk grasrot slik TV 2 fremstiller ham som? Neida, ikke han heller. Kolstad er tidligere bystyremedlem for Sosialistisk Folkeparti og er så opptatt av frihet at han kritiserte tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo fordi kinesiske myndigheter ville oppfatte det hele som kunnskapsløst «om kinesisk historie og styresett» fra vestlige lands side. Nå står han på Rødts – nok et frihetselskende parti – liste i Trondheim.

Skal tro hvorfor journalister støtt og stadig forsøker å fremstille politiske aktører som regulære «fem på gaten»? Vi så det samme under vårens Natteravn-debatt. Den gangen var det Dagbladets Line Fransson som beilig å glemte å nevne den tilsynelatende vanlige borgerens tilknytning. Bakgrunnen var at ungdommer tre ganger på like mange måneder hadde kastet stein på Natteravnene på Stovner og Vestli. Det var litt kinkig for Ap, ettersom byrådssjef Raymond Johansen insisterte på at Oslo er en helt trygg by.

Så hva var årsaken, mon tro? Provoserende Natteravner, selvsagt. Rashid Nawaz (Ap) stilte listig spørsmål om hvorfor steinkasting skjedde i akkurat den bydelen:

– Dette skjer ikke med natteravnene i andre områder. Er det noe de bør gjøre annerledes eller noe som kan provosere unødig? Vi må forsøke å forstå hvorfor det har skjedd for å få gjort noe med den uakseptable oppførselen, sier Nawaz.

Dagbladet kom øyeblikkelig trekkende med den helt vanlige, 73 år gamle Vestli-beboeren Britt Lindhart, som selvsagt var enig med Ap-politiker Nawaz. Hun mente det var trygt på Vestli – eller ville vært det, hvis det altså ikke var for provoserende natteravner som «skaper mer uro enn trygghet». Men hvem er egentlig Britt Lindhart? En uhildet, tilfeldig forbipasserende slik hun ble fremstilt som? Nei, hun er tidligere byrådsmedlem for AP og nåværende medlem av Stovner Arbeiderpartis Miljø- og byutviklingskomité. Hvor Ap-Nawaz, som Ap-Lindhart er helt enig med, er varamedlem. Har du sett maken til tilfeldighet?

Men dette så ikke Dagbladet og Line Fransson den minste grunn til å fortelle deg. Akkurat som TV 2 og Roy-Arne Salater ikke ser noen som helst grunn til å fortelle deg hvor «frihetskjempende» frihetskjemperne deres i realiteten er.

Men frihet kommer visst an på øyene som ser, sies det, og strengt tatt kan vel frihet fra relevante opplysninger regnes som en slags frihet det også?