To døgn i Sverige

– Det har knapt vært tryggere noensinne i Skandinavia. Likevel er mange redde: Tre av fire svensker tror kriminalisten [sic] går opp – mens den går ned, forkynte Dagsavisens Heidi Taksdal Skjeseth så sent som i august 2018, og det til tross for at sannheten er en helt annen. Det viser nær sagt samtlige offisielle rapporter.

Realt scoop i Dagsavisen!

Kriminalitetsutviklingen i Sverige går faktisk så fort fra ille til verre at den som forsøker å følge med på enkeltsaker fort faller av lasset. Da er det kjekt at vi har den frittalende nasjonaløkonomen og forfatteren Tino Sanandaji, som forsøker å holde en viss oversikt. På Facebook har Sanandaji lagt ut et bilde (over) som viser henholdsvis Linköping 2019 og Beirut 1985. – Hvem kan se hva som er hva?, spør han.

Men over til kriminalitetsmeldingen for 2 – to – døgn i dagens Sverige:

Døgnet 6-7. juni 2019:

Kraftig eksplosjon i Linköping: Flere personer skadet – rundt 250 leiligheter skadet.
Biskopsgården: Eksplosjon på parkeringsplass.
Tomelilla: Skuddløsning. En skadd, to pågrepet for drapsforsøk.
Malmö: Leilighet beskutt
Malmö: Knivranere på restaurant. En ført til sykehus.
Umeå: To menn kastet sten på biler.
Eksjö: Mann kastet sten mot sosialen.
Västerås: Kvinne knivskåret i ansiktet.
Växjö: En kvinne mishandlet på åpen gate.
Vårby: Mann ranet og mishandlet.
Åkersberga: Tenåring alvorlig knivskadet. Det er den fjerde i rekken på fire uker.

Døgnet 10-11. juni 2019:

Malmö (Rosengård): Kraftig eksplosjon. Inngangspartiet på flerfamiliehus ødelagt.
Malmö (en time etter): eksplosjon ved nattklubb i sentrum.
Malmö: To beboere beskutt i nok en skuddløsning.
Malmö: Mann truet med bombe på sentralstasjonen – skutt av politiet.
Malmö: 20 år gammel mann skutt og drept.
Helsingborg: drapsforsøk.
Tensta: Skuddløsning – etterforskes som drapsforsøk.
Kalmar: Skuddløsning mot mann – ingen pågrepet.
Stockholm: Skuddskadet mann påtruffet, etterforskes som drapsforsøk.
Salem: Mann funnet knivskadet, ettersforskes som drapsforsøk.
Gävle: Flera kvinner seksuelt trakassert og forsøkt voldtatt av forskjellige gjerningsmenn.
Kumla: Kvinnelig togkonduktør mishandlet av to mannlige passasjerer.
Gottsunda: Skuddløsninger ved førskole.
Uppsala: Skuddløsning, 10-15 personer innblandet i storbråk.

To døgn der, altså. Men den svenske sivilbefolkningen er utrygge uten grunn, for i følge bortforklaringsbrigaden, som Dagsavisen brukte som sannhetsvitne, har det aldri vært mindre kriminalitet i Sverige enn nå. Det feilaktige inntrykket av økt kriminalitet skyldes bare økt anmeldelsestilbøyelighet. Det har nemlig alltid vært sånn i Sverige; det er bare det at folk ikke gadd å anmelde typiske svenske guttestreker som eksplosjoner, skuddløsninger, voldtekt, overfall og mishandling på åpen gate før.

Eller som statsråd for arbeidsmarked og integrering, Ylva Johansson sa det hos BBC i 2017:

– Å ta imot så mange flyktninger på kort tid forårsaker selvsagt visse problemer. Vi har enorme boligproblemer, lærermangel og utfordringer med å lære bort svensk til personer som skal ut på arbeidsmarkedet. Men vi ser ikke en kobling mellom kriminalitet og innvandring, proklamerte hun, og la til:

– Vi har vært en innvandringsnasjon i 20 år, vi har tatt imot mange innvandrere i Sverige og i samme tidsperiode har kriminaliteten gått ned.

Uttalelsene falt for øvrig kort etter at det statlige Brottsförebyggande rådets (BRÅ) Nasjonale Trygghetsundersøkelse hadde vist at antallet grove seksualforbrytelser (som defineres som «forsøk på eller fullbyrdet seksuell tvang eller voldtekt») hadde økt til 140 000 i 2015, mot 97 000 i 2014 – altså en økning på 43.000 grove seksualforbrytelser i løpet av bare ett år. Økningen var så voldsom at generaldirektør i BRÅ, Erik Wennerström, kalte situasjonen illevarslende.

Det er en varslet utvikling.

Allerede i 2005 – 14 år siden – var den grove organiserte kriminaliteten i Göteborg så alvorlig at politiet kartla ungdommer som risikerte å bli rekruttert til kriminelle gjenger. Politiet konstaterte at kriminaliteten i byen hadde vokst siden slutten av 90-tallet, og viste til flere grove forbrytelser med svært unge mistenkte. Man advarte derfor om at en ny generasjon grovt kriminelle holdt på å vokse frem. Rapporten ble naturligvis aldri fulgt opp; bortforklaringsbrigaden fantes jo da som nå.

Det finnes attpåtil enda eldre varsler, så den politiske ledelsen har hatt riktig god tid på seg til å gjøre ingen verdens ting med saken.

Professor i kriminologi ved universitetet i Cambridge Per-Olof Wikström, som er innehaver av den prestisjefulle prisen Stockholm criminology pricefor sin forskning på ungdomskriminalitet. Han har tidligere jobbet ved Stockholm universitet, Politihøgskolens forskningsenhet og var forskningssjef hos BRÅ fra 1985 til 1990. Han forteller at BRÅ advarte om utviklingen i de utsatte bydelene allerede på 90-tallet. Selv på 80-tallet var volden i visse boligområder – de samme svenskene har problemer med i dag – så merkbar at BRÅ undersøkte saken. Wikström tror det vil ta opptil 10-15 år å snu den utviklingen Sverige er inne i nå.

Men det er best å ikke snakke om det, for byrådsleder Raymond Johansen og en rekke andre politikere samt samfunnsdebattanter er så grusomt lei av uttrykket «svenske tilstander», ser du. Det er jo også bare noe tull, for Sverige ånder av fred og ro, slik alle som har vært på harryhandel på Svinesund i det siste kan bekrefte. Så derfor skal vi bare være glade for at SV er i vekst, for i følge SVs velinformerte leder Audun Lysbakken er det ikke noe som tyder på at Sveriges asylpolitikk har vært feilslått. Snarere er landet et eksempel til etterfølgelse.

Så sant som det er sagt! Andre sannheter er at krig er fred, frihet er trelldom og uvitenhet er styrke. Og at Sverige er et lys for Europa, selvfølgelig.

Likte du det du leste, mener at det trengs alternativer til de etablerte mediene eller at krass kritikk av det bestående er nødvendig? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen, eller ved å støtte enkvinnesdriften på Vipps 918 18 142 eller PayPal.