The great rock’n roll krenkorama

The great rock’n roll krenkorama, anno 2018. Sist rock ble omtalt på samfunnsnivå på denne måten var på 80-tallet. Den gangen var det strenge kristne og senatorfruene i USA med Fru Al Gore, Tipper Gore, i spissen med sitt PMRC, Parents Music Resorce Center. Æsj og fysj så mye disse rockebøllene sa og gjorde. De sang om sex, vold og jada, de hadde hakekors den gangen også. Og før det. Uten at de var nazister. Av en eller annen grunn er det ikke særlig gøy å høre på tekster skrevet av mennesker som faktisk ønsker å drepe andre.

Nå er det identitetsvenstre som er blitt #PMRC2018 . Den amerikanske rapperen Talib Kweli avlyste i går en konsert på Rockefeller i Oslo fordi det norske black metal-bandet Taake skal spille der under en festival i april neste år (!). Alle som kjenner litt til sjangeren black metal, vet at der går det hardt for seg og Taake er intet unntak, de har selvsagt ønsket å slakte kristne lenge, men de er åpenbart opptatt av religiøs likestilling og vil slakte muslimer også. Hater begge grupper. I tekster, altså, ikke i virkeligheten. Og i 2007 dukket det berømte hakekorset opp på brøstet til vokalisten. Pønken har vært død lenge, og det går lengre og lengre tid mellom dem, men ingen bør sjokkeres av at sjokkband går på scenen med et svastika på seg, heller ikke i 2018. Det er endel av pakka til rock’n roll og like ekte som liksminken de går med.

Karpe Diem og Chirag Patel har heldigvis skjønt poenget. De har fått mye bråk for tekstene sine om særlig politikere fra Fremskrittspartiet, men tror vi gutta mener det? Sånn egentlig? Nei, og derfor er det så viktig å ikke sensurere musikk og kunst. Blir Taake definert som et «nazistisk» og «islamofobt» band, er det mange andre som ryker og ytre høyre vil kreve tilsvarende sensur, og et band som Karpe Diem vil selv stå i faresonen.

Angrep på det frie ord i kunsten er noe av det vi har kjempet mest for. Det er noe av selve kjernen i ytringsfrihet. Mange av oss har selv sett hvordan mennesker i Europa ikke hadde den friheten. Men her i Europa vant vi over kommunismen og blant annet den tsjekkiske forfatteren og dissidenten Václav Havel ble likevel president til slutt. Frank Zappa som selvsagt var en av hovedskurkene i rettsakene mot amerikanske artister og rockeband den gangen på 80-tallet, ble invitert til landet sporenstreks ettersom han hadde en solid undergrunnsfanskare der, og Havel  møtte ham straks over et par dusin sigaretter for å prate frihet.

Nå prøver de gledesløse pietistene å ta rocken igjen. Klærne de har på seg denne gangen er den illiberale venstresidens, som mener Taakes tekster og handlinger er nazistiske og islamofobe? Hva betyr egentlig det i det hele tatt?

Jeg blir 15 igjen og hører Twisted Sisters «We’re not gonna take it» i bakhodet. En av låtene/videoene som ble hardt angrepet. Men jeg er 47 og synes musikken på radio er kjedelig. Kanskje ikke 15-åringer i dag blir så opprørt av dette? De blir kanskje mer opprørte over krenkoramaet enn å se det for hva det er, sure mørkemennesker som vil ta fra oss musikk, dans og glede. Som de alltid har villet gjennom historien, særlig gjennom religion, men nå også i en sekulær politisk variant. Sist sett her i Europa i Sovjetunionen.

Som Neil Young sang i forbindelse med murens fall, «Keep on rockin’ in the free world».