Terrorangrep mot to moskèer på New Zealand

De blodige terrorangrepene mot to moskèer i byen Christchurch på New Zealand har etterlatt seg mange drepte, men situasjonen er fortsatt uoversiktelig. Vitner forteller at en eller flere bevæpnede gjerningsmenn systematisk skjøt og drepte folk som var som i moskèene under fredagsbønnen. Ytterligere en moskè er evakuert. Fem personer skal være pågrepet.

Flere forteller om svært mange døde i det avskyelige angrepet på Masjid al-Noor-moskèen – hvor minst 500 mennesker var samlet – og Linwood Masjid-moskèen men noen offisielle tapstall er foreløpig ikke blitt offentliggjort.

Oppdatering: Det rapporteres nå om 49 drepte.

Ifølge Daily Mail er minst 30 mennesker drept, og den pågrepne skal være den 28 år gamle australieren Brenton Tarrant, som har tilknytning til hvit makt-miljøet. I forkant av terrorangrepene postet Tarrant et 87 sider langt manifest som varslet om massakrene på Twitter. I manifestet skriver han at han er inspirert av en rekke massedrapsmenn/skyttere, blant dem Anders Behring Breivik.

In a manifesto seemingly written by Tarrant and shared to Twitter, he mentions being inspired by other shooters including Anders Breivik who killed 77 people in Oslo, Norway in 2011.

He said he ‘disliked’ Muslims and hated those who had converted to the religion, calling them ‘blood traitors’.

Tarrant said he originally wanted to target a mosque in Dunedin, south of Christchurch, after watching a video on Facebook.

‘But after visiting the mosques in Christchurch and Linwood and seeing the desecration of the church that had been converted to a mosque in Ashburton, my plans changed,’ he wrote.

‘The Christchurch and Linwood mosques had far more invaders.’

The shooter said he was motivated to carry out the attack by the death of Swedish schoolgirl Ebba Akerlund, a girl who was killed in a terrorist attack in Stockholm in April 2017.

Tarrant said he was a supporter of Donald Trump as a ‘symbol of renewed white identity and common purpose’.

Politiet har pågrepet ytterligere to menn og en kvinne. En av de fire skal ha vært iført et bombebelte.

Politiet vil ikke bekrefte at terrorangrepene er koordinert, men det er naturlig å se skytingen ved og inne i moskèene i sammenheng. I tillegg skal det være funnet flere bilbomber i andre deler av byen, men politiet har så langt ikke bekreftet alle opplysningene eller om det er noen sammenheng.

Politisjef i Christchurch Mike Bush oppfordrer byens innbyggere til å holde seg innendørs.

– Det som har skjedd her er en ufattelig voldshandling. Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Jacinda Ardern, og legger til: – Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personen bak denne volden, er ikke oss. Denne personen har ingen plass i New Zealand.

Det er lett å si seg enig. Selv er jeg ikke nevneverdig religiøs, men det er noe særlig avskyelig med terrorangrep mot gudshus hvor voksne og barn samler seg til bønn.

Saken oppdateres.