Sverige: Når frykten for å støte overgår fornuften

Et apotek i Sverige ville gjerne hjelpe sine eldre kunder ved å opplyse om at det er mulig å bestille medisiner og apotekvarer på nettet, så de lanserte en reklamefilm i så henseende, forteller resume.se. En god idé vil mange mene, spesielt nå i disse smittefarlige tider. Men nå foregikk dette i Sverige, landet som ligger på topp i frykten for å støte noen, så den gang ei. For filmen viser en eldre mann, som sitter ved sin PC og forsøker å bestille på nett. Han får det ikke til og spør sin datter om hjelp. Og der kræsjet det for den svenske Reklamombudsmannen, for ifølge sistnevnte viser dette et nedverdigende bilde av eldres digitale kunnskaper. Intet mindre.

Apoteket forsvarte seg mot kritikken ved å si at meningen var å fortelle om at pårørende kan hjelpe sine eldre slektninger med å bestille på nettet, siden dette blir mer og mer vanlig. De valgte likevel å ta til seg kritikken og fjerne filmen. De beklager samtidig at noen har følt seg støtt.

– Vi tar givetvis till oss av kritiken och vi har tagit bort filmen. Syftet med filmen vara att informera om möjligheten att med hjälp av fullmakt kunna hjälpa närstående att beställa hem receptbelagda läkemedel. Det har aldrig varit vår avsikt att någon ska bli illa berörd och vi beklagar om någon tagit illa vid sig, säger Fredrik Kullberg, marknads- och kommunikationschef Apotek Hjärtat, om fällningen.

Du kan selv bedømme graden av diskriminering. Ville du følt deg støtt over dette?

 

https://www.youtube.com/watch?v=k4fKekTfnaU&feature=youtu.be

Selvhøytidelighet og mangel på humor

Det er på mange måter god underholdning å observere Sverige på avstand, om enn med en noe dyster ettersmak. Forsøkene på å lage et samfunn der alle tas hensyn til blir mer og mer absurde, og får en motsatt effekt. Landet er preget av en guffen selvhøytidelighet, der humor ser ut til å være totalt fraværende. Jo mer de forsøker å utjevne diskriminering, jo mindre rom for å leve og ånde ser det ut til å bli. Trår man feil og får en påpakning for det, velger man å trekke tilbake, unnskylde og legge seg flat, nærmest på refleks. Alle passer på og overvåker hverandre, her skal ingen synde i skjul.

For de av oss som begynner å trekke på årene er det ikke det spøtt rart at man må spørre sine barn om både det ene og det andre når det gjelder ny teknologi, ofte til stor latter både for oss selv og våre barn. Ja, for vi kan le av det, og vi tar gjerne imot både tips og hjelp, både fra våre elskede og fra reklamefilmer, hvis det skulle være nødvendig. Er man mer opptatt av at man blir fremstilt som en som trenger hjelp (hva er galt med det?) enn å faktisk få hjelp, så får det vel være det samme med hele hjelpen. Så kan man sitte der alene med stoltheten sin, og null apotekervarer.

Sverige, vær så snille! Vi ler ofte av dere, og vi synes synd på dere, men ærlig talt: Ta dere sammen, og ikke legg dere flate ved enhver kritikk. Kritikk behøver ikke å aksepteres, så neste gang noen går dere selvrettferdig på klingen kan dere bare si et høyt og tydelig NEI, le litt oppgitt….og så bare gå videre med hodet høyt hevet. Det er vel verdt et forsøk det også?

 

Ler du også litt oppgitt av Sverige? Vi deler gjerne humoren, så støtt oss gjerne ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på nytt Vipps-nummer 918 18 142 eller Paypal.