Stoppet ikke Manchester-bomberen av frykt for å bli anklaget for rasisme og raseprofilering

Skjermbilde av The Guardian

I en offentlig høring om det islamistiske terrorangrepet i Manchester i 2017 kommer det frem at en sikkerhetsvakt unnlot å gripe inn overfor selvmordsbomberen Salman Ramadan Abedi (22) av frykt for å bli anklaget for rasisme og raseprofilering.

Abedi gikk inn på en Ariana Grande-konsert på Manchester Arena – full av barn og unge – i mai 2017 og utløste en selvmordsbombe fylt med skruer, muttere og annet skrapmetall. 33 mennesker ble drept, mer enn 800 skadet og flere hundre fikk psykiske skader. Abedis bror Hashem Abedi, ble senere funnet skyldig i medvirkning til det groteske angrepet, som var det dødeligste i Storbritannia siden angrepene i London i 2005 der 52 mennesker ble drept.

I en offentlig høring fremgår det at en sikkerhetsvakt så Abedi på nært hold og oppfattet atferden hans som tvilsom, men unnlot å foreta seg noe i frykt for å bli anklaget for rasisme/raseprofilering og selv havne i trøbbel.

The Guardian skriver at sikkerhetsvakten Kyle Lawler fikk en dårlig følelse da han så Abedi, som allerede var blitt rapportert til sikkerhetstjenesten i konsertlokalet av en publikummer som syntes 22-åringen «så tvilsom ut». Det samme gjorde 18 år gamle Lawler, som sa i høringen at han var usikker på hva han skulle gjøre.

– Det er veldig vanskelig å definere en terrorist. For alt jeg visste kunne han like gjerne være en uskyldig asiatisk [begrepet benyttes stort sett i Storbritianni om mennesker fra islam-beltet i Asia og Midtøsten. Min anm.] mann. Jeg ville ikke at folk skulle tenke at jeg stereotypiserte ham på grunn av hans rasetilhørighet [«rase» brukes både offisielt og i vanlig dagligtale i Storbritannia, og har helt andre konnotasjoner enn i Norge. Min anm.].

«- Jeg var redd for å ta feil og bli brennemerket som rasist hvis jeg gjorde feil og havnet i trøbbel. Det gjorde at jeg nølte», sier Fowler videre og legger til: «- Jeg ville gjøre det rette og ikke rote det til ved å overreagere eller dømme noen utfra deres rase.»

Åtte minutter før Abedi selvdetonerte gjorde en annen ansatt ved Manchester Arena, Mohammed Ali Agha, Lawler oppmerksom på at en publikummer hadde rapportert Abedi og begge begynte å observere ham. Fem minutter senere gikk bomben av og 22 mennesker, mange av dem barn, ble sprengt i fillebiter, 800 ble skadet og flere hundre ble psykisk skadet for livet.