Slapp av, folkens, ingen grunn til frykt!

Etter det heldigvis mislykkede terrorangrepet på Al-Noor Islamic Centre i Bærum, har politikere, aviskommentatorer, statsfinansierte organisasjoner, muslimske miljøer og ditto talspersoner nærmest stått i kø for å fortelle at norske muslimer nå føler seg utrygge og er redde for terrorangrep. I dagens polariserte og spente klima kan ingen fortenke dem i det. Alle som er utstyrt med et minstemål av empati forstår det godt og føler med dem.

Men kanskje NRK kunne være så vennlig å sette tingene i perspektiv for oss alle igjen, slik de gjorde i februar 2017 etter to år med flere større, islamistiske terrorangrep som til sammen etterlot 291 drepte og over 1200 skadde (europeiske muslimer inklusive, bare så det er sagt) i Europa?

NRK så det følgelig som sin plikt å legge en demper på frykten, som det jo ikke var grunnlag for:

Frykter du terror? Tenk på hvor farlig det er i USA, du! Skjermbilde: NRK.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk forklarer at videoen er et resultat av en sending Urix hadde der de snakket om temaet, der blant annet en forsker er intervjuet. NRK ville vise at terror bidrar til en frykt i befolkningen det ikke er grunnlag for.

– Intensjonen var å sette det i perspektiv. Det er grusomt med terror, men risikoen er liten. Det var ingen intensjon å bagatellisere dette, men vise en faktisk risiko for å motvirke frykten. Så må vi tenke på om dette fikk for lite kontekst, sier han.

Som tenkt, så gjort. Dermed fikk vi se NRK-reporter Gry Blekastad Almås i aksjon: – Går du rundt og frykter terror? Da må du ser her, sa hun.

Og så; ja – det gjorde vi!

NRK Urix budskap var blant andre dette:

Visste du at i USA er det 437 ganger så sannsynlig å dø i trafikken som i en terroraksjon. Der er det også dobbelt så sannsynlig å dø i kollisjon med hjort som å dø i et terrorangrep. I EU dør hvert år 30 000 mennesker i trafikken, 25 000 dør av antibiotikaresistente bakterier.

Og hvor mange dør av terroraksjoner? Det er 161 mennesker.

Aha ja, da, så: tenk, bare 161 mennesker, du! Det er jo ikke mye i den store sammenhengen. Så går du rundt og bekymrer deg for høyreekstrem terror nå om dagen, så tenk heller på hvor farlig det er i USA. Der er det forresten hele 9 ganger større sannsynlighet for å bli drept av en politimann som av en terrorist, som statskanalen så hjelpsomt opplyste sine seere om.

Dette setter tingene litt i perspektiv, gjør det ikke? For ulykker og uhell er jo nesten akkurat sånn cirka helt det samme som en terroraksjon. Alle ble veldig beroliget, selvfølgelig.

Så da kommer nok snart NRK på banen med en reprise for å berolige landets muslimer som nå frykter høyreekstreme terrorangrep.

I motsatt fall må vi nesten spørre: hvorfor ikke?

Mener du at det er nødvendig å belyse og konfrontere myndighetenes, medienes og organisasjon-Norges forskjellsbehandling av fenomenet «hat og hets» og påfallende asymmetriske reaksjoner på terroraksjoner utfra hvem som er gjerningsmenn og hvem som er ofre? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.