Skattebetalt jødehat

Programlederen for NRKs «På luften med Shaun», Shaun Henrik Matheson (bildet), sjokkerte lyttere da han tok fullstendig av i omtalen av Israel og landets vaksineringsprogram. Det var organisasjonen MIFF (Med Israel for fred) som først omtalte saken og også har transkribert Mathesons rabiate utfall:

«Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her.

Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.


Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.
«

NRK har nå trukket innslaget og beklager det inntrufne, som underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen betegner som «et sleivspark». Halvorsen sier videre at Mathesons oppførsel ikke vil få noen konsekvenser for ham.

Men det spørs om Halvorsen har sine ord i behold her, for gode, korrekte verdier og holdninger sitter nemlig i veggene hos NRK. Dette får blant annet ansatte til å reagere kraftig på uakseptable holdninger og ytringer, så Matheson risikerer nå både utskjelling, utfrysing og ensomhet på arbeidsplassen. Det blir nok også smått med invitasjoner til øvrig sosialt samvær.

Det er i alle fall det som skjedde da NRK P3s Ludvig Løkholm Lewin som ledd i en dokumentar skulle fremstå som «islamfiendtlig» etter å ha gjennomgått en radikaliseringsprosess. NRKs dokumentar skulle vise hvordan folk reagerte på at en av deres egne ble islamfiendtlig og/eller høyreekstrem.

NRK – Åh, hurra, endelig kan vi feire Hijab-dagen igjen, dere! – er nå en gang NRK, så vi var mange som lo høyt og mye da det viste seg at NRK og Ludvigs oppfatning av islamfiendtlige/høyreekstreme holdninger og ytringer var å dele en artikkel fra Daily Mail om en undersøkelse av muslimske miljøers heller fiendtlige holdninger til homofili. Over 50 prosent mener nemlig at sex mellom homofile bør forbys ved lov. – Dette sier en del om hvilke holdninger de tar med seg. Sånn vil ikke jeg ha det i Norge, skrev Lewin i rollen som radikalisert islamkritiker.

Det er det nok få andre i Norge som vil heller – med et mulig unntak for NRK-ansatte og Ludvigs venner – men folk reagerte ikke desto mindre med avsky. På Ludvig. Som om det var ham, statusoppdateringen og avisartikkelen som var problemet og ikke de høyst alarmerende opplysningene som fremkom i den aktuelle artikkelen.

NRK-kollegaene reagerte like hurtig som kraftig på den islamfiendtlige fyren de plutselig hadde i sin midte. – Jeg ble ekskludert i løpet av én uke. Nå håper jeg at jeg kan få det gamle livet mitt tilbake, sa Lewin da arbeidet med dokumentaren var avsluttet og han igjen kunne være sitt vanlige seg. Det hadde etterhvert blitt ensomt og utrivelig å være Ludvig på Marienlyst. Han ble frosset ut, skjelt ut og måtte tilbringe lunsjpausene på jobben alene på grunn av de uakseptable holdningene og ytringene sine på sosiale medier. Han fikk slengbemerkninger fra kollegaer når han møtte dem i gangene i NRK-bygget. Han gikk ikke lenger på fest fordi folk skjelte ham huden full så fort de fikk i seg en viss mengde alkohol. Lewin var selv overrasket hvor raskt NRK-kollegaene og de øvrige omgivelsene gikk fra å behandle ham som kollega og venn til å støte ham ut i kulden: − Og jeg er veldig overraska over hvor kort tid det tok før folk snudde ryggen til meg. Nå er jeg helt alene, oppsummerte han. 

Vi kan følgelig ta det for gitt at Shaun Henrik Matheson som et minimum vil bli møtt av – selvfølgelig ikke av skarp kritikk og fordømmelser fra en rekke rikspolitikere og medier som i debattinnlegg og på lederplass advarer om hvor polariserende og farlig hatefulle ytringer er for samfunnet, er du helt teit eller? – sosiale sanksjoner fra NRK-ansatte for sine uakseptable holdninger og ytringer. Gad vite hvem og hvor mange av dem som i sin tid skjelte ut og frøs ut kollega Ludvig Løkholm Lewin som vil være blant dem?

Synes du det er på sin plass å belyse den tiltagende dobbeltmoralen og dobbeltstandarden i tradisjonelle medier og den øvrige norske offentligheten? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på nytt Vipps-nummer 918 18 142 eller Paypal.