Saudi-Arabia sponser moské i København

Det er ifølge Berlingske første gang det kan dokumenteres at Saudi-Arabia har donert penger til en dansk moské. Donasjonen gjelder 4,9 millioner kroner til Taiba-moskéen i Nørrebro. Gaven er gitt via Saudi-Arabias ambassade i Danmark. Dette fremgår av moskéens årsrapport, som har blitt offentliggjort på Kirkeministeriets hjemmeside.

Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet forsker på moskéer og trossamfunn og mener at  Saudi-Arabias interesse for den lille moskéen på Nørrebro skyldes at ambassaden kan gjenkjenne seg selv i moskéen. Saudi-Arabia er beryktet for sin økonomiske støtte til terror, for sitt syn på og behandling av homofile, annerledes tenkende og minoriteter, samt generelle angrep på menneskerettighetene.

Både Taiba-moskéen og den saudiarabiske ambassade benekter at det kreves noen form for gjenytelser for donasjonen.

– Donationen er givet som en hjælp til samfundet og til danske muslimer. Det er helt i overensstemmelse med dansk lov, regulering og praksis, skriver ambassaden i en mail til Berlingske.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sier at den danske regjeringen regner med å presentere et lovforslag innen få måneder som er rettt mot å stoppe utenlandske donasjoner som sikter seg på å undergrave de demokratiske verdier.

Radikal moské

Moskéen har tidligere vært i hardt vær, da flere gjerningsmenn fra muslimske terrorangrep i Danmark har hatt tilknytning til den, blant andre attentatmannen  som angrep Lars Hedegaard. DR hadde en reportasje om moskèen i 2015

Nu kan DR oplyse, at Omar El-Hussein, der lidt over en døgn senere åbner ild mod Krudtttønden og senere Synagogen i Krystalgaden og dræber to civile og sårer fem politifolk, efter alt at dømme var tilstede i moskeen blandt de tilhørende.

Under bønnen sagde imamen blandt andet også, at den vestlige, ‘vantro’, civilisation har ført ikke-muslimer «til en afgrund af afsavn og korruption, og har reduceret dem fra at være humane til at være på niveau med dyr.»

Adressen Heimdalsgade 39 på ydre Nørrebro, et stenkast fra Mjølnerparken, hvor Omar El-Hussein kom mellem de to angreb, har tidligere været sat i forbindelse med en lang række danske radikale muslimer med forbindelse til danske terrorsager.

Her lå tidligere den såkaldte Taiba-moske, hvor flere personer med forbindelse til danske terrorsager er kommet – blandt andet Lars Hedegaards attentatmand og Said Mansour, den fængslede boghandler fra Brønshøj.

En liten moské med stort innhold

Skjermdump fra Facebook

Moskéen på Nørrebro er forholdsvis liten, på Facebook følges de av i underkant av 4000 personer. Men deres impact-faktor ser ut til å være høy, siden flere kjente terrorister har hatt sitt arnested der. I tillegg er de nå altså «oppdaget» av Saudi-Arabia, og kan dermed utvide virksomheten med en sterk økonomi i ryggen.

Skjermdump fra Facebook

Nærmere opplysninger om aktiviteter finnes på deres Facebook-side. Et lite knippe av de øverste postene viser at de satser på misjonering blant ungdom, foredrag fra Saudi-Arabia (hvis oversettelsen på fb holder vann) og på å gjøre deler av København til et lite stykke Saudi Arabia, med kjønnssegregering som en selvsagt grunnsten.

Skjermdump fra Facebook

 

Nørrebro er en bydel i den indre delen av København og er den mest multikulturelle bydelen i Danmark, en stor del av innbyggerne er innvandrere, hvorav mange er fra ikke-vestlige og muslimske land.

Saudi-Arabias offisielle religion er wahhabisme, en retning innenfor sunni-islam som kjennetegnes som svært fundamentalistisk og bokstavtro. Wahhabister lever etter koranen og slik de mener profeten Muhammed og de første generasjonene muslimer etter han gjorde. Denne retningen innen islam er svært lite tolerant ovenfor andre retninger innen islam eller andre tros- og livssyn.

Skjermdump fra Facebook

 

Pengesterk misjonering

Saudiarabisk misjonering er ganske omfattende, og de gir ikke bort milliarder uten å forvente valuta for pengene. Selvfølgelig ikke. En reportasje i Aftenposten i 2017 forteller at Saudi-Arabia har brukte enorme ressurser på å spre sin innflytelse i resten av verden, også i Vesten. De har brukte millarder på å bygge og/eller støtte moskéer i vestlige land.

Aftenposten har vært i kontakt med en rekke eksperter på området. Deres anslag varierer sterkt og alle understreker at det er stor usikkerhet.

Norges tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, anslår i sin bok Terrorens rike (Gyldendal 2017) at kongedømmet bare i OECD-landene har finansiert 1500 moskeer og 2000 religiøse skoler. 

Også Norge har vært målet for «gavmildheten» til Saudi-Arabia, men forsøket på å sponse norske moskéer ble heldigvis blankt avvist av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, som ikke ville gi tillatelse til støtte fra land som ikke selv praktiserer religionsfrihet.

– Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Støre til VG.

I en liten bydel som Nørrebro kan konsekvensene av en sterk religiøs stats sponsing av spredningen av sin egen religigion og livssyn virke dramatisk inn på innbyggerne, noe som vel også er meningen. Danmark gjør nok lurt i endre lovgivningen slik at de får kontroll på dette.