Røde flagg: høyreekstremister er alle steder!

Lurer du på hvilke tegn du skal se etter hvis du mistenker at dine barn, en nær slektning, venn eller kanskje du selv er i ferd med å bli en høyreekstremist? Eller hva du skal se etter hvis du allerede føler at dine barn, en nær slektning, venn eller du selv har en tvilsom holdning eller to og er i ferd med å bli radikalisert?

Da kan du bare ta en titt på listen over røde flagg fra britiske myndigheters antisekstremisme- og radikaliseringsprogram Prevent – Storbritannias svar på vårt eget C-Rex (Senter for ekstremismeforskning ved UiO), så å si. Som vi kan se av Prevent og C-Rex`s raison d’être skal de forske på alle typer ekstremisme og radikalisering, men favoritt-objektet er naturligvis høyreekstremister og det kan ingen klandre dem for. Det er tross alt ingen statsstøttede aktivister, organisasjoner eller medier som peker på dem og skriker «rasister» når de forsker på – eller enda verre: får fatt i – en høyreektremist og så vidt jeg vet finnes det foreløpig ikke begreper som f.eks. «høyreekstremofob».

Men tilbake til sjekklisten over røde flagg for høyreekstremisme:

Ser poden din på den stadig superpopulære BBC-serien «Yes, Minister»? I så fall kan du ha næret en liten høyreekstremist ved din barm. Leser han/hun verker av William Shakespeare? Da kan barnet sitt være helt ute å kjøre. Gjør barnet, slektninger, venner eller du selv kanskje begge deler? Ja, da har du hele to røde flagg og bør være veldig obs! Liker barnet ditt eller noen du kjenner å lese JRR Tolkiens «Ringenes herre», George Orwells «1984», dikt av den britiske poeten GK Chesterton eller det prisbelønnede krigsdramaet (7 Oscars) «Broen over Kwai»? Da bør du nok ringe myndighetene, for du har sannsynligvis oppdratt eller omgås en radikalisert høyreekstremist/hvit nasjonalist.

Øvrige røde flagg er den opprinnelige miniserien «House of Cards» på BBC og John le Carres klassiker «Tinker Tailor Soldier Spy». BBC, som vanligvis beskyldes for å være redaksjonelt venstreorientert, later forresten til å være rene utklekkingsanstalten for radikale høyreekstremister, for dokumentaren «Great British Railway Journeys» – som kan sammenlignes med NRKs «Verda rundt på skjener» eller ganske enkelt «Sommerbåten» – er også et knallrødt flagg.

Artig nok er svært mange av de svartelistede forfatterne kjent som antitotalitære forfattere, men nå er de altså ansett som mat for Ekstremisme-Mons. Svarteliste-forfatterne må også ha gått glipp av at BBC-serien «House of Cards» (HoC) faktisk er ment som satire over nettopp høyreorientert politikk. – Dette [Prevents liste] fremstår nesten som en spøk, sier HoC-forfatter Andrew Davies.

Men akk, slik er det dessverre ikke. Disse og andre anerkjente forfatternes eller TV-selskapenes tekster, serier, filmer eller dokumentarer er nå regnet for å være «nøkkeltekster for hvite nasjonalister/supremasister». Dette og mer til kommer frem i en vurderingsrapport etter en gjennomgang av Prevent selv og hva de bedriver der. Resultatet er ikke smigrende og innenriksminister Suella Braverman har allerede uttalt at Prevent har behov for omfattende reformer. Men dette passerer altså som kompetent forskningsarbeid på spesielt høyreekstremisme i dagens Europa og jobber forskere ut fra denne tankegangen i Storbritannia, så jobbes det mest sannsynlig ut fra den her hjemme også. Ideologisk sett er nemlig såkalte ekstremismeforskere en heller ensartet og eksklusiv klubb.

Uansett, nå vet du hva du skal se etter for å flagge barnet ditt, slektningene dine, vennene dine og/eller deg selv som høyreekstremister, hvite nasjonalister og/eller radikaliserte. Finner du et eller flere flagg bør du nok øyeblikkelig ringe kompetente myndigheter som blant andre Prevent er et uttrykk for (i Norge: C-Rex, tlf. 22 85 51 81 eller PST/politiet, tlf. 23 30 50 00/112).

Og nå har jeg dessverre ikke tid til å skrive mer, for jeg må ut i hagen og brenne «Yes, Minister» og «Yes, Prime Minister»-samleboksen, JRR Tolkien-bøkene og -filmene mine og «1984». «Sommerbåten»-opptakene er for lengst visket ut, men jeg tenker det er best/tryggest å brenne bøkene «Fjell i Norge», «De malte Norge», «Norske klassiske skip», «Norges nasjonalretter», «100 norske kulturperler» og «Fyret – kystens katedraler» i samme slengen, for gud vet hva poden eller Europas stolte, modige høyreekstremist-jegere kan få eller allerede har fått ut av den samlingen!

Er det noen som har noe tennvæske å låne bort?