Rekk opp hånda alle som synes at disse menneskene fortjener tillit!

Høyre-representantene Ine Eriksen Søreide, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Charlotte Spurkeland, Tage Pettersen, Erlend Larsen og Sveinung Stensland er så liberale at de vil påføre oss en statlig etat, et slags Sannhetsministeri, som skal bekjempe desinformasjon og mistillit til myndighetene og «demokratiske institusjoner». Og de er faktisk så tonedøve og historieløse at de våger å kalle forslaget for et »forsvar for ytringsfriheten». Tror de virkelig på dette selv? Mulig det, men jeg gjør det ikke! Så her kommer det:

Kjære Høire-representanter

I innledningen til det ytrings- og folkefiendtlige forslaget deres skriver dere så kjekt: «Falske nyheter og desinformasjon er ikke et nytt fenomen. Helt tilbake til antikkens dager har aktører som har sett seg tjent med det, fordreid og forfalsket informasjon til sin fordel.»

Dette har dere veldig rett i og ser man på hvem som stort sett har sett seg tjent med det – og tjente på det – så var og er det rike og/eller mektige mennesker som ønsket seg enda mer rikdom og enda mer makt. Det vil si folk som dere og de som ser seg tjent med å støtte dere. Folket de/dere ønsket makt over for å skalte og valte med dem og naturressursene deres som man ville hadde naturligvis ikke ytringsfrihet, hvilket sikret at den maktsyke overklassen ikke ble motsagt av frekke undersåtter og at det ikke kunne samle seg en betydelig opposisjon eller motmakt. Vi vet jo åssen det gikk i de aller fleste tilfeller.

Vi kan jo bare ta en rask titt på Hitler-Tyskland, som dere hatlov-forkjempere ellers er så glade i å referere til. Vet dere hva Hitler-regimets umiddelbare forgjengere i det tyske parlamentet gjorde for å stanse nazistenes fremmarsj? Joda, de utstedte et forbudt mot hatefull tale, akkurat som Europas demokratier gjør nå for tiden. Skal si det hjalp godt i Tyskland, dere! Men det er kanskje ikke denne delen av historien dere ønsker å lære av, ettersom det definitivt ikke passer inn deres politiske agenda?

Interessant nok er det nå slik at jo mer våre ærede blir konfrontert med det demokratiske og for dem skremmende faktum at perioden da de kunne oppføre seg som folkets herskere og ikke tjenere slik de skal – og at det statstro mediemonopolet, eid og drevet at en svært lite folkelig elite er brutt – nærmer seg slutten, har de begynt å bruke ordet «demokrati» i annenhver setning som en besvergelse som jo ikke bringer tankene hen på annet enn ikke utpreget demokratiske stater som Øst-Tyskland (DDR – Den tyske demokratiske republikk, et navn som åpenbart var ment å skjule at landet var alt annet). Det er mulig dere tror at det får dere til å fremstå som ekstra demokratiske, men det gjør det altså ikke. Less is more, som det heter.

Er det forresten noen av dere syv Høire-representanter som har lest nok i en historiebok til noensinne å stille dere spørsmålet om hvorfor det faktum at Europa har levd i en tilnærmet ukjent historisk freds-, frihets- og menneskerettslig periode sammenfaller med at innbyggerne – enda så redde dere tydeligvis er for dem – har hatt full, beskyttet av statsforvaltere langt klokere og mye mindre pysete enn dere, ytringsfrihet? Hva kan det komme av, tror dere?

Dere skriver videre at: «Både journalister, menneskerettighetsforsvarere, kunstnere, minoriteter, jenter og kvinner er utsatt for digital vold.»

Selv har jeg vært aktiv i landets mest betente debatter i over 15 år og jeg er både journalist, MR-forsvarer, minoritet og kvinne, så jeg har sikkert vært utsatt for «digital vold» tusenvis av ganger. Men jeg vet faktisk ikke hva det er. Gjør dere – og kan dere i så fall gi oss en presis beskrivelse av hva det er og nøyaktig hvilke fysiske skader det resulterer i? Og nei, at noen skriver «Ine og Tage er idioter» eller «Høire er et møkkaparti» på sosiale medier er ikke «digital vold», men får du fysiske eller psykiske mén av å lese slikt, er kanskje ikke en jobb i offentlighetens søkelys noe for deg.

Og så er det dette med desinformasjon, falske nyheter og «antistatlig mistillit», da: «Omfanget av hatefulle ytringer, desinformasjon og propaganda på nett er samtidig med på å øke polariseringen i samfunnet og undergrave tilliten til demokratiske institusjoner og verdier.»

Vel, personlig ser jeg overhodet ingen grunn til å ha tillit til politikere, en stat eller «demokratiske institusjoner» som ikke fortjener tillit. Bare se på det skammelige rotet og de uendelige problemene dere har skapt ut av noe så irrelevant som retten til å skifte kjønn ut fra hva man f ø l e r seg som. Det er jo så dumt at man knapt tror hva man hører og leser. Og det er overhodet ikke gjennomtenkt, den politiske, mediale og kulturelle eliten slang seg bare på en moteriktig dille og de eneste som ikke skjønner det er dem selv. Beklager, men jeg er et voksent menneske og kan ikke ha tillit til andre, angivelig voksne folk med så elendig dømmekraft og åpenbar mangel på integritet.

Alle vet også – muligens med unntak av dere – at ingen har trengt russere eller kinesere til å gjøre ordskiftet vårt betenkelig dårlig; det har vi klart utmerket på egenhånd. Ikke minst ved hjelp av politikere som dere, som ikke tåler å bli motsagt, ikke klarer seg i møte med kvalifisert kritikk og derfor heller ikke liker åpne debatter. Det har jeg for øvrig full forståelse for, for de siste 40 år har dere som regel hatt så dårlige og vilt upopulære saker at de bare ikke lar seg argumentere for. Det vet dere godt selv og derfor har dere foretrukket å stenge ned debatten med ukvemsord og kalle alle innvendinger eller all kritikk for «rasisme», «hat» og nå «digital vold». Nå kommer regningen for den billige debatteknikken dere latsabber har nytt godt av i flete tiår og den er åpenbart større enn dere kan betale.

Så hva er vel da bedre enn å foreslå opprettelsen av enda en «demokratisk institusjon» som har til hensikt å ytterligere innskrenke ytringsfriheten og enda verre: fungere som et slags Sannhetsministerium a la Orwell?

Mer rasjonelle, ansvarlige mennesker tenker nok heller at hvis man ikke vil bli utsatt for omfattende mistillit, så bør man la være å oppføre seg på en måte som innbyr til nettopp det. Eller ikke føre en så vanvittig politikk og si så mange vanvittige ting at folk etterhvert tror på hva som helst, for en hel haug konspirasjonsteorier lyder ikke mer skrullete enn det som regelmessig tyter ut fra stortinget, partikontorer, EU og de ekstremt udemokratiske, statsfinansierte aktivistorganisasjonene dere har prakket på oss. Og fra NRK-journalister. Men å skjerpe seg vil jo kreve noe av dere og et så ublu krav er vel for hat og digital vold å regne det også?

Nei, da heller opprette enda en etat som i sakens natur vil mistros fra start. Og ikke uten grunn (det heller).

Dere vet nok hvorfor; det er vel nok å nevne den statlige og mediale krigen mot Covid-teorier dere ikke likte. Hvis ikke det holder, så er det faktisk sånn at vi som har tillatt oss å være kritiske til den innvandringspolitikken norske regjeringer har ført i 40 år: ja, vi vet hvor de største og drøyeste falske nyhetene og en aldri hvilende strøm av desinformasjon har kommet fra: fra den politiske, mediale og kulturelle klassen og en rad av «demokratiske institusjoner». Og når vi leverte fakta, skrek dere om alt hatet og de falske nyhetene vi angivelig produserte. NRK og en rekke «forskere» i stat og kommuner lyver fortsatt jevnt og trutt i beste sendetid om ståa. Så da løgnene og problemene ble åpenbare for de fleste å se etter 2015, økte politikere, medier og deres «demokratiske institusjoner» øyeblikkelig presset for mer regulering, sensur og enda flere hatlover. Pussige greier, det der, skulle nesten tro at det hovedsakelig er dere innvandringsliberale som har ekstra behov for beskyttelse fra ytringsfrihet og debatt? Hvorfor har dere i så fall det, tror dere?

Tror dere virkelig at folk som har null tillit til statlige aktører fra før får mer tillit til dem av en statlig etat for beskjæring av ytringsfriheten og sannhetsdommeri?

Ja, det gjør dere tydeligvis og bare dét viser jo hvorfor folk får stadig mindre tillit til dere og deres meningsfeller. At dere ikke en gang ser det selv skulle fjerne enhver gjenværende tvil om at den mistilliten dere er gjenstand for ikke er godt begrunnet og dermed fullt fortjent.

Men for all del: stå ærlig og modig frem, forklar deres feilgrep og minst 40 år med grov desinformasjon og be om unnskyldning, så er jeg sikker på at de aller fleste vil prøve å tilgi dere og gi dere en sjanse til å gjenoppbygge den tilliten dere – og bare dere – vettløst og kortsiktig har forspilt.

Finnes det mennesker med disse egenskapene i Den kongelige norske makteliten lenger?

Mener du at forslagsstillere som dette bør avsløres og forslagene nedkjempes? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på nytt Vipps-nummer 918 18 142.