Prøv en gøy hijab i Bodø

Bodø kommune inviterer til Internasjonal uke, med start i morgen, 19. oktober.

Målet med uka er i følge Bodø kommunes hjemmeside «å gi økt kunnskap og forståelse om FNs bærekraftsmål, øke internasjonal forståelse gjennom kulturelt mangfold, og ikke minst å vise fram det store internasjonale og flerkulturelle engasjementet i Bodø.»

Arbeidsgruppa som har satt sammen programmet består av: Lena Breivik Kines (Bodø voksenopplæring), Camilla Helgesen (Flyktningkontoret), Merethe Wie Sandbakk (Mangfoldskoordinator), Mayada Sami (Multikulturelt ressurs og initiativnettverk), Cecilie Haugseth (Tusenhjemmet kultur og kunnskapssenter), Kjersti Svendsen (Stormen bibliotek), Katharina Hanssen (Bodø voksenopplæring), Benedikte Kosmo Underland (Internasjonal koordinator) og Elisabeth Isaksen (Ung kultur).

Bare kvinner altså.

Mange morsomme aktiviteter

Åpningen av uka markeres i Stormen bibliotek, med både gospelkor, fremvisning av fargerike klesdrakter fra ulike land, servering av internasjonal mat og annet.

Det blir ulike aktiviteter som hennamaling, hårfletting, og prøving av hijab og mye mer, sier Merethe Wie Sandbakk (Mangfoldskooridator).

Det er så man må gni seg i øynene, hva i all verden skal være vitsen med å prøve hijab? Det høres ut som et arrangement siktet inn mot barn, unge og kvinner, og slikt sett er nok dette ment som en ufarliggjøring av et plagg det er store kontroverser om, ikke bare i Norge, men i hele verden. I alle fall i de landene det er lov til å protestere mot kvinneundertrykkelse og religiøse regler, hvilket vil si ikke så mange av de landene der hijab er obligatorisk for kvinner.  Det som skjærer meg mest i øynene er likevel at absolutt hele arbeidgruppa består av kvinner. Hva har de tenkt?

Protester

Heldigvis har arrangementet også møtt protester. I et glimrende innlegg i AN.no spør journalist og kommentator Anne Grenersen nettopp om hvorfor i all verden kvinner i Bodø skal prøve hiijab.

– Skjønner ikke de ni kvinnene i arrangementskomiteen, hvorav én bærer hijab, hva de leker med? I store deler av verden brukes plagget for å holde kvinner undertrykte. At noen voksne kvinner frivillig velger å ikle seg dette islamske symbolet på underkastelse, fritar ikke hijaben for innhold og begrunnelse.

Hun sier videre at hijaben ikke er til å spøke med og at en betydelig antall unge jenter føler seg tvunget til å bruke hijab. Når plagget fremstille som harmløst blir det enda vanskeligere å hjelpe diisse jentene.

–Når komiteen for Internasjonal uke nå inviterer alle damer til å prøve hijab, så vet jeg ikke om det skal settes på kontoen for ubetenksomhet eller misforstått toleranse. Uansett skal vi si nei takk.

Hele programmet kan leses her. 

En stor misforståelse

Svaret fra arbeidgruppa lot ikke vente på seg. Det er Grenersen som har misforstått konseptet, påstår de i et samlet motinnlegg i samme avis. Poenget med Internasjonal uke er nemlig, bortsett fra det som står på kommunens hjemmeside, «å bygge bruer og relasjoner mellom bodøværinger fra ulike land og med ulike kulturer, ikke å fyre opp under politiske debatter eller å konvertere noen til den ene eller andre kulturen.»

Så da så. Broer bygges best ovenfra og ned, og helst helt uten protester. Dessuten er det så mye hyggeligere at alle er enige. At arbeidsgruppa innehar en deltaker som nettopp bærer hijab er nok helt tilfeldig.

De fleste er veldig positive til uka, sier guppa og legger til at:

– Tilbudet om prøving av hijab, som en av mange aktiviteter, under åpningsfesten til Internasjonal uke var ment som en gest fra arabisk forening for å gi folk som er nysgjerrige en mulighet til å prøve hijab. Kanskje kan dette bidra til å skape mer nærhet mellom ulike kulturer. Det er ikke arbeidsgruppa sin oppgave å mene noe om hverken hijab eller andre elementer fra de ulike kulturene. Virkeligheten er at det er mange i Bodø som bruker hijab, og det står alle fritt til å like eller ikke like. Det er uansett ingen som er tjent med at de som ikke bruker hijab skal ekskludere de som bruker hijab, vi er alle mennesker i samme by og ved å møtes å snakke sammen kommer vi nærmere hverandre.

En gest fra arabisk forening for å gi folk  muligheten til å prøve en hijab altså, rett og slett fordi de er nysgjerrige. Har det vært stor etterspørsel etter dette fra nysgjerrige i Bodø tidligere? Hva kan man lure på i den forbindelse? Hvor varmt det må være i en hijab om sommeren når håret ligger klistret til hodet inn i et tøystykke, særlig i varmere strøk? Hvor upraktisk det er? Hvor mye du får utvisket av deg og din personlighet ved å uniformere deg og vise underkastelse for religion og menn? Ikke vet jeg, men jeg foreslår et nytt konsept for den arabiske forening i Bodø: La tiltaket kun gjelde menn, helst arabiske. Ja, til bruk av hijab på alle hvis det først skal brukes, ikke bare på kvinner. For jeg regner med at menn også er like nysgjerrige som kvinner, selv de i arabisk forening, siden de så lett ser for seg at andre er det.

Synes du det er feil å normalisere bruk av hijab i Norge? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.