Påhengsmotor ønskes kjøpt

Etter å ha blitt avslørt som manipulerende bøller har det vært taust fra Jamal Sheik og Instagramkontoen «Rasisme i Norge», men i dagens VG forsøker Sheik å rette opp inntrykket. Virksomheten til personkretsen bak «Rasisme i Norge» handler nemlig «om å bidra til en positiv endring i samfunnet», forklarer han.

Det spørs hvor positivt folk oppfatter at Sheiks utstrakte, privatrettslige overvåkning av sivilsamfunnet, uthenging av arbeidstagere og krav om avskjed eller disiplinærstraff egentlig er, særlig når det skjer uten at Sheik & co føler noe som helst ansvar for å sjekke de faktiske forhold før de går løs på enkeltpersoner og deres arbeidsgivere. I realiteten fremmer Sheik og miljøet bak «Rasisme i Norge» et angiversamfunn vi knapt har sett siden den tyske okkupasjonen, samtidig som de selv har påtatt seg rollen som dommer, jury og bøddel i det systemet de forsøker å pådytte oss. Det er nok få som vil mene at Sheiks gatejustis og oppisking av lynsjestemning på sosiale medier representerer noen «positiv endring i samfunnet».

Men alle har selvfølgelig misforstått Jamal Sheik og resten av «Rasisme i Norge»s utelukkende gode intensjoner, derfor presiserer han følgende:

«Først er det viktig å understreke at Rasisme i Norge har aldri kalt, og har aldri ment å kalle konduktøren eller noen andre for «rasister»», hevder han.

Jepp, det er sikkert derfor den og andre saker i det hele tatt blir publisert på en konto som heter «Rasisme i Norge». Og det er sikkert derfor Sheik redigerte bort gjengens «svært stygge kommentarer som gjorde at man mistet fokuset» – hvilket fokus kunne mon det være…? – fra videoklippet som angivelig viste en rasistisk og voldelig togkonduktør in action. Og det er helt sikkert derfor Sheik spesifikt viser til det påståtte rasismeofferets hudfarge i henvendelsen han sendte til Vy.

Bruken av «vi» om «Rasisme i Norge»-kontoen er for øvrig gjennomgående i Sheiks offisielle kommunikéer, så hvem andre gjemmer seg egentlig bak dette «vi’et»? Det har offentligheten ha krav på å vite hvis «Rasisme i Norge» skal delta i samfunnsdebatten som en legitim aktør. I følge Sheik har de i hvert fall sammen «valgt å ikke kommentere situasjonen noe mer, fordi vi gjennom kommunikasjon med Vy ble fortalt at dette var noe de skulle håndtere.»

Nei, de høyst relevante, betimelige og poengterte spørsmålene fra Nettavisen ble vel også for vanskelige å svare på. Kritiske spørsmål er tross alt noe som pleier å ramme andre, ikke selvutnevnte antirasister som jo bare jobber for en kjempegod sak.

Han fortsetter: «Vi ønsket heller ikke bruke plattformen til å skape konflikt rundt en sak som nå har blitt overeksponert».

Nei, det skal være sikkert og visst at Sheik og co ikke ønsket. Det var nettopp derfor de publiserte den feilaktige historien på plattformen sin i utgangspunktet, og deretter slettet og blokkerte alle som la inn kommentarer med opplysninger som motsa Sheik og «Rasisme i Norges» fortelling. Og overeksponering, mine damer og herrer, er absolutt ikke bra, spesielt ikke i akkurat denne saken fordi den ikke fikk den eksponeringen Sheik var ute etter, men isteden viste seg å være kritisk til både ham og virksomheten hans. Du snakker om kjip overeksponering!

Jamal Sheik gjør utvilsomt et tappert forsøk på å ro seg selv og miljøet bak «Rasisme i Norge» i land, men bør nok snart vurdere å bytte ut årene med en påhengsmotor.