Ordene som utløste massakren på 49 mennesker

Norske redaksjoner som nå tråler landets nettforum på jakt etter ytterligere inspirasjonskilder til det grusomme terrorangrepet på to moskéer på New Zealand kan spare seg bryet, for vedkommende er allerede funnet og identifisert. Og navnet kommer antagelig som en overraskelse på de fleste:

Det er Hillary og Bill Clintons datter, den høygravide tobarnsmoren Chelsea.

Terrorangrepet er nemlig hennes feil fordi hun tillot seg å kritisere Demokratenes muslimske representant Ilhan Omars blatante antisemittisme, serru!

Og hvis du tror at dette livsfarlige tøvet kommer fra de vanlige mistenkte i verdens kommentarfelt, får du tro om igjen. Det kommer nemlig fra det som en gang var Vestens stolthet, en eldgammel institusjon og selve symbolet på rasjonalitet, fornuft og vitenskap: universitetet.

Nærmere bestemt universitetet i New York (NYU), som i natt holdt en vake, hvor Clinton var til stede, for de 49 drepte og tallrike skadde i det høyreekstreme terrorangrepet.

– Dette her er resultatet av en massakre fremskyndet av mennesker som deg og ordene du slapp ut i verden, sa seniorstudenten Leen Dweik til Chelsea Clinton, og la til: – Og jeg vil at du skal vite det og jeg vil at du skal føle det. 49 mennesker døde på grunn av retorikken du la igjen der ute.

Ordene som altså drept 49 mennesker, skadet, delvis kritisk, en rekke andre og påført pårørende og øvrige omgivelser umenneskelig sorg, er disse:

Undertegnet som en amerikaner. Vi bør forvente at alle valgte representanter, uansett parti, og alle offentlige figurer ikke lefler med antisemittisme.

Clintons tweet, som angivelig pisket opp en «islamofobisk mobb» i USA, ble offentliggjort 10 februar, og bare noen uker senere lå 49 døde og et ukjent antall sårede i to moskéer på New Zealand.

Logikken er upåklagelig og kan uten videre overføres til alle verdens land: kritiser f.eks. Erna Solberg på Twitter, og kort etter blir sakesløse barn, kvinner og menn myrdet av ondskapsfulle ekstremister på Madagaskar. Og det er i så fall din skyld!

Så det er nok best at ingen sier eller skriver noe som helst heretter; i hvert fall ikke noe kritisk om noen som helst.

Man kan jo aldri vite, vet du!