Oppdatert: Oppfattes som undertrykkende, NRK…?

NRKs Fredrik Solvang melder på Instagram 25. oktober 2022 at man «har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen frem mot kveldens Debatten».

Tilbakemeldinger fra hvem kan man jo bare lure på og ikke minst: hvorfor skulle ikke en debatt om hijab i denne konteksten være greit?

Men det skulle vel bare mangle, for hvordan skulle det gå med resten av NRKs begeistrede feiring av Årets Hijab-dag (1. februar) hvis Solvang skulle avholde noe så forferdelig som en kritisk debatt om hijab?

Nei, fri og bevare oss! NRKs slagord for den verdensomspennende feiringen av det islamske hodeplagget er tross alt «FOR NOEN KAN HODEPLAGGET BLI OPPFATTA SOM UNDERTRYKKENDE» – og hvem i granskauen trenger å bli opplyst om slike usjarmerende feiloppfatninger som at modige iranske kvinner og sympatiserende menn kjemper, fengsles og dør i Irans gater for å fjerne det kvinnefiendtlige påbudet om hijab? Ikke NRK, i hvert fall.

Og hvem kan vel fortenke dem i det? Hvem trenger vel å opplyses om disse noens ubehagelige oppfatninger som jo passer så inn i hampen dårlig inn i det offisielle Norges og aktivisters oppfatning av festlig mangfold og bevisste normalisering av et plagg som er utslag av en gjennomført kvinnefiendtlig tankegang og et verdensomspennende symbol på den fremvoksende, morderiske politisk-religiøse deologien islamisme?

Dessuten liker faktisk statskanalen å feire den såkalte Hijab-dagen i vaskeekte multikulturalistisk ånd, bare så dere vet det! Men litt kritiske skal man jo være, så i 2021 opplyste man følgelig på Facebook at «for noen kan hodeplagget bli oppfatta som undertrykkende».

Jaha, ja. Kanskje NRK skal be iranske kvinner sjekke oppfatningene sine? Er hijab undertrykkende eller oppfatter de den bare som det? Vi som er litt mindre opptatt av å feire hijab enn NRK kan bidra med et aldri så lite hint: I Iran er det straffbart – med fengsel og pisking – for kvinner å gå uten hijab, og de siste årene har mange iranske kvinner, som har deltatt i en kvinnerettskampanje som nettopp tar sikte på hijab-påbudet, blitt arrestert for å vise seg offentlig uten hijab. En av dem er 24 år gamle Yasaman Aryani, som i 2019 ble dømt til 16 – seksten der, altså – år for å vist seg offentlig uten hijab. Gad vite om Aryani «oppfatter det som undertrykkende»? Eller hva med den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som i 2019 ble dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag for å ha forsvart kvinners rett til å gå uten hijab? Det kan tenkes at også hun «oppfatter hodeplagget som undertrykkende», men oppfatninger er jo som vi alle vet en subjektiv greie.

Men for all del, NRK har gladnytt til Aryani, Sotoudeh og andre iranske kvinner samt hele den norske befolkning: «Men denne dagen er for dem som bærer det FRIVILLIG».

Og skål og hurra, folkens, for er ikke det skikkelig bra, eller? I hvilken grad denne frivilligheten gjør andres valg mindre frivillig er tross alt ikke NRKs problem, er det vel? Aftenposten har i den forbindelse noen interessante opplysninger NRK kanskje burde skrive seg bak øret når det gjelder deres ukritiske feiring av et religiøst symbol som er særdeles omstridt, blant muslimer så vel som ikke-muslimer:

Aftenposten er kjent med at det i Norge finnes kvinner som lever dobbeltliv. De går med hijab på østkanten i Oslo, men tar den av på vestkanten. De orker ikke å ta belastningen som kan følge med å gå barhodet blant sine egne. Andre unge muslimske kvinner gjemmer seg kanskje i en kafé eller en park på vestkanten for å møte den de er forelsket i. Noen jenter som ikke bruker hijab, risikerer å bli kalt for hore eller å bli utsatt for annen hets. Andre sier at det var ganske problemfritt å ta den av, men de ønsker ikke å stå frem. 

Da Aftenposten høsten 2017 intervjuet 50 kvinner med hijab, sa alle at de hadde begynt av egen fri vilje. Flere av dem fortalte imidlertid at mange andre blir utsatt for press og tvang.»

Det er med andre ord så som så med frivilligheten til en del av dem som bruker hijab, og de som faktisk bruker hijab frivillig bidrar ikke på noen måte til å gjøre det frivilligere for sine medsøstre – snarere tvert i mot. Men solidaritet har visst gått av moten i sosialdemokratiet Norge og Svalbard, og den lille resten som eventuelt er igjen bruker altså NRK på de som frivillig løper undertrykkernes ærend fremfor de ufrivillige og undertrykkede. De siste gjør seg da heller ikke så godt på TV ettersom de ikke våger å stå frem i frykt for reaksjonene som vil følge, og det blir det jo ikke noe dødskult KVINNEFRIGJØRING- og FRIVILLIGHET-budskap av.

Tilbake til Yasaman Aryani – som muligens er blant dem som «oppfatter hodeplagget som undertrykkende – så ble hun arrestert og siktet for å ha «oppfordret og tilrettelagt for moralsk forfall og prostitusjon». Det skyldes det sterkt seksualiserte, nedgraderende kvinnesynet som ligger til grunn for nettopp plagg som hijab. I henhold til dette synet er kvinnens kropp «awra» (intim og må tildekkes) som sprer «fitna» (sosialt kaos) blant menn. Dette kvinnesynet lemper rett og slett ansvaret for menns seksuelle lyster over på kvinner. Det er hun som plikter å dekke seg til, slik at han ikke skal få noen uanstendige tanker og/eller reagere på dem. Det er også dette synet som ligger bak groteske overgrep som kjønnslemlestelse av kvinner. I bunn og grunn symboliserer hijab et renhets- og dydighetsideal; brukeren er ren og dydig. Det burde selvsagt vært de frivillige brukernes eget problem – utover det presset de selvfølgelig bidrar til opprettholde mot sine medsøstre – men dessverre har deres frivillighet konsekvenser for alle kvinner i samfunnet. Et symbol har nemlig alltid to funksjoner: det skal vise hva brukeren er – og dermed hva ikke-brukere er. Så når brukeren i dette tilfellet signaliserer at hun retter seg etter en kulturell og religiøst betinget oppfatning om at tildekkede kvinner er rene og dydige; hva tror NRK at en stor del av tilhengerne mener om kvinner som ikke er tildekkede…?

Økende tildekning av kvinner – og det inkluderer altså kvinner som FRIVILLIG (med hjertelig hilsen NRK) velger å bruke det – er ganske enkelt dårlig nytt for alle kvinner. Og det er selvsagt også derfor folk flest reagerer så inn i hampen negativt på signalplagg som hijab. Kanskje skulle NRK ta seg bryet med å spørre de som har bakgrunn fra muslimske land og som blir hetset som horer – og det som verre er – fordi de ikke bruker hijab om hva deres oppfatning av det feirede hodeplagget er?

NRKs glade hijab-feiring har for øvrig hatt en kort, men interessant karriere på Facebook så langt. Den ble ikke godt mottatt, for å si det sånn. Første gangen innlegget ble lagt ut varierte reaksjonene fra negative til svært negative. Innlegget ble deretter raskt fjernet og med det alle de negative kommentarene og innspillene. Kort etter var innlegget på igjen – så godt som nytt og naturligvis uten negativt haleheng – og rakk å ligge der lenge nok til å få 429 klikk av forskjellige valører (det er sjelden man ser så mange sinna-emojier samlet på et sted) og 310 kommentarer. Selv rakk jeg ikke å se alle, men de mange jeg rakk var overveiende negative og kritiske. Flere uttrykte måpende vantro over NRKs tonedøve markering. I skrivende stund er innlegget nok en gang forsvunnet fra statskanalens Facebookkonto. Visste man ikke bedre kunne man fort kommet på den blasfemiske tanken at NRK ikke aner hva de holder på med og heller ikke hvordan hijab-aktivismen deres faktisk blir oppfattet av publikum.

Vi lever heldigvis i et fritt land, så kvinner har selvfølgelig rett til å frivillig la seg undertrykke eller bidra til press mot og undertrykkelse av andre kvinner så mye de lyster. Men hvorfor statskanalen i et land som tror på kvinnerettigheter og likeverd mellom kjønnene oppfordrer godtfolk til å feire uvesenet må man vel helst jobbe i NRK for å forstå. Enhver normal anstendighet tilsier jo ellers det stikk motsatte.

Denne artikkelen ble først publisert 1. februar 2021, men er oppdatert og republisert 25. oktober 2022.