Omfattende rasisme ved KHiO?


Skjermbilde: Aftenposten.

Aftenpostens Frank Rossavik har snakket med fire studenter og KHiOs nyrasistiske, nå avgåtte rektor i et forsøk på å forstå konflikten ved Kunsthøgskolen i Oslo. Som identitetspolitikere flest, slenger både rektor og aktiviststudentene hans rundt seg med råflotte påstander om strukturell/systemisk rasisme ved skolen, men – også som identitetspolitikere flest – kan aldri hoste opp noen konkrete eksempler på, og langt mindre dokumentere, slik praksis og/eller hvordan den helt konkret manifesterer seg.

Rossavik har imidlertid funnet et unntak, student «B», som konkretiserer påstanden om systemisk rasisme:

«B har mange eksempler på strukturell rasisme, også ved KHiO. Studenter og ansatte med en annen hudfarge enn hvit er underrepresentert. Hva ved skolen og samfunnet skaper skjevheten, spør B.»

Jeg våger meg frempå med en vill gjetning som sikkert bare understreker hvor hvit og genetisk rasistisk jeg er, men det får stå sin prøve: kan det hende at studenter og ansatte «med en annen hudfarge» generelt ikke har lyst til å ta en kunstfaglig utdannelse fordi de ganske enkelt fortrekker andre utdannelser? Eller er det for eksempel mulig at om de kanskje har lyst på en kunstutdannelse, så velger de andre skoler, gjerne utenlands, fremfor KHiO, som jo later til å være mer politisk enn kunstferdig?

Og til de som faktisk får den indignerte rektor i tale: hva kommer det av at dere, som f.eks. Rossavik, ikke spør Wrange og «antirasistene» hans om hvorfor og hvordan de tror at KHiO skal tiltrekke seg «studenter og ansatte med en annen hudfarge enn hvit» når de selv står i første rekke – og uttaler til alle medier som gidder å skrive om dem – og erklærer skolen som herjet av systemisk rasisme og diskriminering, og til overmål som direkte «utrygg for personer med minoritetsbakgrunn»? Det er mulig undertegnede er like dum som jeg er hvit, men jeg ville definitivt ikke søkt meg til en skole eller arbeidsplass som jeg visste at var så til de grader rasistisk og diskriminerende at jeg faktisk ville være utrygg der. Ville du?

Er som nevnt bare hvit og privilegert, men jeg begriper simpelthen ikke logikken i rektor Måns Wrange og hans identitetspolitiske trosfellers tankegods. Gjør mediene som snakker med dem det? Gjør du?

NB! Noen har oppfattet dette som kritikk av Frank Rossavik/Rossaviks artikkel, men det er ikke. Han tar i den aktuelle art. ikke noe standpunkt, men snakker bare med de forskjellige for å få frem deres syn.