Nei, ARS, 70 prosent av partnerdrap i Norge begås ikke av «ikke-muslimske nordmenn»

– Muslimfiendtlighet har en helt annen agenda enn religionskritikk. En ondskapsfull agenda. En kunnskapsløs agenda, skriver nestleder i Antirasistisk senter (ARS) Ervin Kohn i dagens Aftenposten. Han mener at disse aktørene bedriver stråmannsargumentasjon og i den hensikt fortegner f.eks. islams kvinnesyn.

Kohn fastslår således at æresvold er ikke en religiøs praksis, og hevder at «70 prosent av partnerdrap i Norge begås av ikke-muslimske nordmenn.»

Partnerdrap. Skjermbilde fra VG.

Nei, det gjør de ikke. Innvandrere passerte etniske nordmenn som gjerningsmenn i 2007, og står for 47 prosent av alle partnerdrap i Norge i perioden 2000-2019. Det viser en grundig granskning VG gjorde i 2019. Avisen regner innvandrere som personer født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre, så gruppen gjerningsmenn født i Norge inkluderer andre generasjons innvandrere. Av gjerningspersoner i 2000-2019 er 86 født i Norge, mens 82 er født i utlandet.

Den vanligste landbakgrunnen for gjerningspersoner med innvandringsbakgrunn er Iran, Afghanistan, Irak og Somalia.

Til sammen begås nærmere ett av to partnerdrap av personer med utenlandsk opprinnelse, hvilket er en kraftig overrepresentasjon da innvandrerbefolkningen i Norge i dag utgjør 17,7 prosent av det totale folketallet.

Kvinner med innvandrerbakgrunn er da også overrepresentert på landets krisesentre. Allerede i 2013 var andelen innvandrerkvinner ved krisesentre 66 prosent – to av tre. I 2016 økte andelen til 67 prosent. Av dem skal det sies at 30 prosent er/var gift med en norsk mann. Av barn som må søke akutt hjelp ved krisesentre har hele 59 prosent innvandrerbakgrunn.

Det er også et faktum at hele 47 prosent av barn som er involvert i familievoldssaker har innvandrerbakgrunn. Det viser en gjennomgang av dommer i familievoldssaker utført av NRK i 2018. De fleste har bakgrunn fra Afrika og Asia, hovedsakelig Afghanistan og Pakistan.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen, som mener at tallene er urovekkende, sier til Aftenposten at statistikken kan forklares med kulturelle og juridiske forskjeller samt at «mye handler om æreskultur».

Og i motsetning til hva Kohn forsøker å gi inntrykk av, går det ikke noe skarpt skille mellom religiøs og kulturell praksis, av den enkle grunn at religion er en av verdens største, for ikke å si den største, kulturbærere. Det vet nok Kohn også, ettersom han benytter seg av feilaktige tall for å relativisere bort en ubehagelig virkelighet.

Så i hvilken kategori av de to nevnte agendaene, ondskapsfull eller kunnskapsløs, skal vi putte Antirasistisk senter og Ervin Kohns påstander?

Mener du at vi trenger en åpen, ærlig og faktaorientert debatt om innvandringsrelaterte problemer, og at ubehagelige fakta ikke bør feies under teppet? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.