Når alt er tillatt i antirasismens navn

De som har fulgt med på helgens nyhetsbilde har vært vitne til et besynderlig skue: voksne antirasister på sosiale medier har uten hemninger gått løs på innvandrerbarn og – foreldre med vilt raseri, løgner, oppfordringer til offentlig omsorgsovertagelse samt trusler om og oppfordringer til vold.

De er alle voksne mennesker som synes det er helt på sin plass å henge ut mindreårige med navn og bilde på sosiale medier, og derfor kommer jeg i stor grad til å bruke både navn og usladdede skjermbilder i det følgende.

Saken startet med at en Presilya Bt Mbambi skrev et innlegg om en rasistisk mobbesak i Lillesand og illustrerte den med usladdede skjermbilder av meldinger de mindreårige mobberne hadde sendt til hennes to søstre som går på skole i byen. Saken tok av i sosiale medier og ble delt så mye at NRK til slutt plukket den opp. Men vanen tro når det gjelder rasismeanklager fremstilte NRK saken på ensidig vis og tok samtlige av Mbambis påstander for pålydende.

Likevel: selv i NRKs artikkel fremkom det opplysninger som burde ha fått våre venner antirasistene til å bremse opp og tenke seg om litt, men det gjorde de selvsagt ikke. Her fikk man tross alt bekreftet sitt allerede sementerte verdensbilde av et Norge som syder av rasisme og hvor det vrimler av hvite, voldstilbøyelige rasister. Man lar selvsagt ikke en slik anledning til å vise frem sitt eget antirasistiske, tolerante, kildekritiske og anti-hatefulle sinnelag gå til spille. Den vesle opplysningen, forholdsvis bortgjemt i NRKs ensidige, skrikete sak – den om at svært mange av de involverte mobberne selv har innvandrerbakgrunn – var det få, om noen som gadd å hefte seg ved. Et nytt antirasistisk drev var endelig i gang!

For oss andre så nok saken litt annerledes ut. For mitt vedkommende ble jeg mistenksom allerede før NRKs opplysning om at flere av mobberne har innvandrerbakgrunn, hovedsakelig på grunn av det som da fremsto som skolens og kommunens tafatte respons på det som – hvis det faktisk var tilfelle – er svært alvorlig mobbing og voldsutøvelse fra skoleelevers side, og det på selve skolen. Det har generelt, slik en rekke rettssaker og mediesaker viser, vist seg notorisk vanskelig å hamle opp med truende/voldelige ungdomsgjenger i eller rett rundt strafferettslig alder som plager omgivelsene sine, men det er et faktum at slike gjenger i overveiende grad har ikke-vestlig bakgrunn. Både Oslo, Kristiansand og småbyer på Sørlandet har problemer med dette. Det er derimot grunn til å tro at dersom det fantes et slags oppvoksende «Boot Boys»-miljø ved en skole, ville ansvarlige myndigheter og andre grepet raskere og hardere inn, for til tross for hva organiserte antirasister vil ha oss til å tro, så er altså ikke rasisme spesielt populært i et av verdens minst rasistiske land. I tillegg skal jeg innrømme at jeg reagerte litt på språkbruken i de skjermbildene som ble lagt frem, i den grad at det falt meg vanskelig å tro at saken (bare) omfattet «etnisk norske» mobbere. I tillegg har jeg barn og har som de fleste foreldre måttet håndtere diverse konflikter gjennom deres skolegang. De fleste konflikter mellom barn og unge har det til felles at begge sider har sin versjon av hva som har skjedd og at det sjelden forholder slik det kan se ut som ved første øyekast. Kall meg gjerne overmistenksom, men sånn er det altså.

Ikke så blant antirasister, som slapp løs et på alle måter voldsomt og ekstremt fordomsfullt raseri og jag på sosiale medier. For i deres øyne er Norge strukturelt rasistisk – en fullstendig udokumentert påstand fordi den ganske enkelt ikke lar seg dokumentere – og rasismen går bare én vei: fra «hvite nordmenn» mot brune/svarte nordmenn.

I Klassekampen omtalte en førsteamanuensis Fungisal Gwanzura Ottomöller saken – under overskriften «Norsk rasisme» – slik: «Moren prøvde gang på gang å få hjelp fra skole, barnevern, politi og pressen – men ingen tok dette nok på alvor slik at ting kunne forandre seg. Bare ett ord dekkende: rasisme. Norge, det er på tide vi ser rasismen i hvitøyet når det oppstår her, og håndterer det ærlig og effektivt».

Vel, når det faktisk er rasistiske tilfeller, så gjør vi som regel også det, og når en skole, kommune og politiet i Lillesand angivelig ikke har gjort det, så er det mer enn god nok grunn til å anta at saken ikke er så svart-hvit som Bt Mbambi og Ottomöller foretrakk å fremstille den som. Det var den da heller ikke. Allerede i NRKs sak fremkom det opplysninger om at det var flere sider ved saken enn «norsk rasisme», og TV2 har nå til overmål bekreftet nettopp det. Og til orientering: rasistiske holdninger er ikke noe vestlig fenomen, men finnes i alle land på kloden. Midtøstens rasisme mot afrikanere er f.eks. velkjent – og «apekatt» som skjellsord for disse er slett ikke uvanlig – og har ikke oppstått her, men der. Det er like velkjent at mange innvandrere fra denne regionen har den med seg på lasset når de emigrerer hit. Det har da også vist seg mer enn en gang.

Det har også vist seg at det er så som så med sannhetsgehalten i Presilya Bt Mbambis opprinnelige innlegg, med mindre man altså kjøper hennes påstand om at hele «hele byen har gått imot oss som familie» og at samtlige involverte, bortsett fra henne selv og søstrene, lyver. De «mobbede» søstrene har også slengt rasistiske kommentarer til «mobberne», men dette forsvares ikke desto mindre av både Bt Mbambi selv og flere av hennes angivelig antirasistiske støtter. Alt i alt var det mange grunner for særlig voksne mennesker å tenke seg om litt før de satt seg til tastaturet, men nok en gang blir vi vitne til at de som mener at de representerer Det Gode ikke eier bremser – selv ikke når det dreier seg om mindreårige skoleelever.

I realiteten har disse antirasistene gått løs på mindreårige med innvandrerbakgrunn med hets og voldstrusler, i den grad at flere av dem har fått trusler fra hele landet og nå ikke våger å gå ut. Det var neppe hensikten ettersom de trodde at det bare var «etnisk norske, privilegerte» mindreårige det gikk utover og da har voksne antirasister som vi ser absolutt ingen hemninger, hverken når det gjelder fordommer eller voldsfantasier. Nedenstående er direkte avskrift – også hva skrive- og eller tegnsettingsfeil angår – fra hva et lite utvalg har skrevet om saken på Facebook:

– Noen ganger føler jeg meg flau over å være hvit, skriver en Bjørn Berntsen fra Stokke.

– Name and shame, skriver Stefan Stasiak fra Lørenskog om de mindreårige skoleelevene.

– Alt i dette her og ingen hjelper. Kjøp en balltre banke dem og saken er avslutt. Sånn er det bare, skriver Hawraz Ahmad Ali, og høster fem likerklikk. Ali er fra Lørenskog og jobber som sjåfør for Norgesbuss Persveien.

– Dette er så jævlig «uffameien jeg ble tatt og nå er de slemme mot Meg» bu fucking hu, de er 14 år gamle og skal vite bedre enn dette. Mobberne visste veldig godt hva de gjorde når de vlagte orda de sa og når de threw their hands. Null synd på dem, og faren burde ta seg sammen og sette ungen på plass. «Dakar lille baby, du er ikke rasist, jeg skal beskytte deg og gjøre deg til et stakkars hvite priviligerte offer fordi du får karma tilbake etter at du var en jævla bitch». Jesus, hva skjer med sånn under når de er over 16 og kan bli straffa for å være rasister? Tror ikke pappa har tenkt så jævlig langt, skriver Paulina Tymciow som er helsefagarbeider i Fredrikstad kommune.

– Lurer virkelig på hva foreldrene til disse ungene har å si til sitt eget forsvar.. Hvordan kan barnet ditt ha blitt så skada og ond!? Alle de ungene burde bli sendt bort av barneværnet og satt på strenge institusjoner så de kan bli fulgt med, skriver Maria Eliassen, som driver minibloggen Mariaexplicit fra Oslo.

– Barna MÅ havne i fengsel!!!!, skriver Hamda Elmi fra Oslo.

– Tre søstre, deriblant to ungdomsskoleelever, med afrikansk bakgrunn har over lengre tid blitt utsatt for rasistisk trakassering og vold i Lillesand. Verken skoleledelsen, det lokale politiet, eller kommunen har gjort noe for å løse problemet. Da den eldste av søstrene fortalte sin historie på facebook frarådet Lillesand kommune folk fra å dele innlegget hennes. I tillegg ble det aktivt jobbet med å rapportere innlegget, slik at innlegget ble slettet. Lillesand kommune er ansvarsfraskrivere som forsøker å skjule sannheten, lyver organisasjonen Antirasistisk Agder.

Nei, «Antirasistisk Agder», kommunen ville ha innlegget slettet fordi Bt Mbambi la ut usladdede skjermbilder av mindreårige, som dermed fikk trusler fra voksne «antirasister» i hele landet – hverken mer eller mindre.

– 100000% typisk Norske skoler og Norge sånn generelt å ikke gjøre noe som helst i slik saker for å være så «overrasket» når ting går helt til H. Løsningen spør du meg? Kast de jævla rasistiske menneskene ut, om det er foreldrene sin oppdragelse som har feilet totalt, så får de deale med de drittungene de ahr oppdratt. Klarer du ikke å respektere andre og leve i et flerkulturell samfunn (og VERDEN, fordi tro det eller ei, Norge er ikke så jævlig særskilt), ISOLER deg. Det skal IKKE være ofrene som skal lide med konsekvensene, som må endre på hverdagen sin og/eller leve i frykt. Det er nå mer enn på tiden at rasister begynner å bli behandlet som det de faktisk er, KRIMINELLE, hele gjengen. Fra deg som kommer med «morsomme» n*g*r vitser, helt til de her og white supremacy terrorister. KRIMINELLE, HELE-JÆVLA-GJENGEN, skriver Raphaela Antonia fra Oslo, beskriver seg selv som popsanger og jobber på Extra.

– Er han helt tonedøv eller!!! Hva hans datter opplever nå er en LITEN BRØKDEL av hva mobbeofferene opplevde over FLERE ÅR!!!!! [familien Bt Mbambi flyttet til Lillesand i 2019 og har bodd der i ca. ett år. Min anm.]Mobbeofferne opplevde ikke «bare» trusler som datteren hans, men de ble faktisk BANKET OPP, men det er ikke denne farens fokus i det hele tatt!!!!! Like tonedøvt som innlegg til ordføreren spør du meg!! Hva er det med det stedet?!!!!! Alle fraskriver seg ansvar og støtter rasisme!!! Og jo, datteren hans er rasist!!!! Datteren hans var/er utøver av rasisme som er blant annet hatefulle ytringer!! Denne faren bør se seg i speilet og innse hva han har oppdratt! Han har oppdratt en rasistisk datter, og det mye mulig grunnet hans egen holdning til rasisme som vises tydelig i innlegget hans!!!!, skriver Susanne Rose Høyland, som studerer Hotel Management ved Universitetet i Stavanger.

– Også lurer jeg på hva i helvette foreldrene til disse drittungene tenker med? Rævva si? Sånne mennesker fortjener ikke barn i det hele tatt. Det er jo ikke rart jorda går under og det er så mye hat. Dette er akk på grunn av sånne mennesker som dette. Og disse er fremtiden vår? Fyfaen SKAM! Blir så trist og forbanna samtidig…, skriver Emma Fi som er ansatt i Oslo kommune og som vi får anta at stemmer på Demokratene i et forsøk på å få til full innvandringsstopp før fremtiden og jorda går under.

– Det er bare å flytte til Oslo eller ein plass der folk er litt meir akseptable til fleire kulturar. Eg snakkar frå erfaring som eg har hatt i det siste fem år i Noreg ein god del av folk i distriktet har null toleranse for folk som har ikkje same farge som dei, skriver Wahid Sherzad, som jobber på Bunnpris på Stryn.

– Skammer meg over å være norsk. Far – Mor, snakk med barnet ditt!, skriver den fordomsfulle Kjell Gunnar Wiik, som jobber for Storkjøkkenpartner MyhrvoldGruppen i Grimstad.

– Breivik var også rasist og mobba folk da han var barn/ungdom, men det ble ikke håndert av skolen der han gikk på eller politiet eller totalt sett staten, og resultatet ble det som skjedde i 2011. Sånne mennesker må bli stoppa tydelig før de blir voksen og sen. Idag mobber de folk og slår men hvem vet om noen år senere hva de blir til…, opplyser en Armin Boyka Wahid.

– Men det finnes visst ikke systemisk rasisme i Norge».. Now she kan shut the fuck up!!!!!!!, skriver Bêrîya Kawa Haifaa, som jobber på Kongsberg sykehus.

– This is the crazy western world democracy, meddeler en Muzelo Gebrezigabher.

– hva gjør man når man ikke får hjelp av skolen og politiet?!!! Skal vi da løse problemet selv; – banke dritten ut av dem, torturere….. leiemorder??? blir saken henlagt da også? TRAGISK!, skriver Øzlem Tasdelen Akbayir.

– Når barn av utenlandsk opprinnelse begår kriminelle handlinger, legger de fleste skylden på foreldrene. Men når etnisk unge norske trakasserer eller hetser, kommer med rasistisk oppgulp, så skylder folk på «press fra sosiale medier». Helt utrolig, skriver Jaweria Raja Ayaz, som har bachelor i ingeniørfag og data ved Høyskolen i Oslo.

– Må visst gjenta meg selv. Denne saken hadde ikke fått noen oppmerksomhet og denne familien hadde blitt begravd levende av rasister i denne bygda; mens skolen, rasisters foreldrene og kommunen unnlot å gjøre noe. DET er kjernen her, ikke hvorvidt noen hvite rasistunger har fått sine hjerter knust ved eksponering. Det ble konsekvensen når alle som visste lot være å gjøre noe. En helt jævla bygd var med andre ord med på det. Jenta (17) som la ut filmen hvor noen navn ikke var sladdet, gjorde det uten å tenke seg om. Denne saken dreier seg ikke om at noen forbanna unger av rasister har fått navnet eksponert ved et uhell. Skjerp deg!, skriver en som kaller seg گلایل سلام الاهی på profilsiden til gruppen «Ja til medmenneskelig innvandringspolitikk. Nei til hat, hets og rasisme».

– Bare å ta balltre å løse dette selv da ingen vill hjelpe. personlig hadde jeg venta på de utenfor skolen å håndtert dette selv, legg ut bilder av de, voldsfantaserer Sheri Penahi.

– Her er det faen bare å få samle en gjeng og komme på et lite bessøk tror jeg. Viss ingen klarer og ta tak i dette av de som skal ordne slike ting, så må noen andre gjøre det. Enkelt og greit, dette er faen ikke greit!, skriver voldsbegeistrede Jo-Emil Vatnedalen, som jobber for Transport-Service AS i Arendal.

– Selvfølgelig Arendal [saken er riktignok fra Lillesand, men… Min anm.]. På landet er det dessverre sånn, mennesker med komplekser og innavl allerede fra fødsel, lyder hilsnen fra Igor Marszalek fra Fredrikstad.

– Kan vi alle bare stoppe opp og innse at alle som står å ser på og lar det her skje…inkludert foreldrene til dissa barna som mobber og trakaserer er noen jævla fitter, lyder Ole Jacob Remme fra Tranby i Buskeruds tankevekkende innspill.

– Det finnes ingen unnskyldning, og jo før de [mobberne] konfronteres, jo lettere slipper de unna. Voldspotensialet deres øker jo lenger folk prøver å glatte over, skriver Åse Kari Kobbersletten som svar til en som minner om at det er snakk om mindreårige her. På tråden der hennes meningsfeller velter seg i hat mot de rasistiske mindreårige, legger Kobbersletten paradoksalt nok til: – Ja, men det ser ut som det må anselig mengde ytre press til. Hattale leder til vold, og chattrådende til massesuggesjon. Familien er i reell fysisk fare. Det er mulig at dette bør sendes til Kripos tipsmottak for radikalisering, siden lokale politiet ikke synes å ha noen erfaring med dette. Åse Kari Kobbersletten er for øvrig kvinnepolitisk ansvarlig for Fellesorganisasjonen Oppland, skribent hos Radikal Portal og Dagsavisen og aktiv deltager på diverse arrangementer som tar for seg hatefull tale.

– Flytt til Oslo, her vil dere bli behandlet som alle andre. Bygda er dessverre ingen fin sted for mørkhudede, forsikrer Waqas Sarwar.

– Håper de drittungene som holder på sånn får sin straff… seriøst.. dette er ikke greit..blir sinna av å lese dette..skulle strippa dem og bindt dem ute i -14 grader noen timer…, skriver voldstilhenger Marie Hovind Nordby fra Arendal.

– At spytting, mobbing, planker, oppbanking, kniver og rasisme ikke er nok for å ha en sak så vet ikke jeg hva som skjer i Norge as. Ikke kom her å si at det ikke finnes systematisk rasisme i Norge! Føler med dere, skriver Lydia Heier fra Fredrikstad.

– Ungdommen kan ikke holder på slik de gjør, det må vel være voksne som tar tak i dette, den mobbingen kan utvikle seg til noe enda verre farig det de holder på med, kanskje noen Breiviker som klekkes ut, tror Grete Wølner Nordhus fra Tranby i Buskerud.

– Slike unger eller grupper, må kaller NORSK UNGER TERRORIST, mener Hamza M. Kader. Han får støtte:

– Ja! Frekke Norske rasister. Det er ikke greit å behandle andre mennesker sånn som de jentene her blir behandlet!, skriver Caroline Iselin Severinsen fra Bergen, som har mer voldelige utfall på lager:

– Dette er passe drøyt asså. Dette går ikke. Disse jentene kan ikke fortsette å bli terrorisert på denne måten! Og dette er trusler som politiet SKAL SE PÅ OG GJØRE NOE MED!! Kan noen kjøre meg til Lillesand? Dette er helt sykt!!!! Frekke Norske ungdommer som burde fått seg en på trynet så de seint vil glemme det!, skriver hun.

– slik som skole svarer er slik hvordan skoler i norge tar på sine norske barn. de gjör ingenting, helt til en utenlandske barn banker opp en norsk eller skade noen, da hörer du at de er orolig. slik som det står, vi må tenke oss om fordi det er snakk om mindreåring. men de mindreåringer er jo terrorister, de trakasserer andre også er skaderlig, farlig for samfunnet….tror at det er derfor det fins ungdomshjem eller fengsel. Eller er loven skapt for utlanske bare?, lurer Mariam Richard Paulsen fra Oslo på.

Det samme spekulerer forresten avdelingsleder for Landsorganisasjonen i Norge Bård Nylund på: «- Jeg har sjelden blitt så sjokkert som det jeg ble da jeg leste meldingene disse unge menneskene sendte i sosiale medier. Det er grovt, det er truende, det er rasistisk og det er så langt over streken. Jeg undres hvordan saken hadde blitt håndtert dersom det var, la oss si, unge muslimske gutter og ikke norske ungdommer med foreldre fra Lillesand som hadde stått for denne motbydelige hetsen», spør Nylund.

Jeg har spurt om Nyland han har noe å si om spekulasjonen sin nå som han jo har fått svar, men ikke fått noen tilbakemelding.

– Dette er flaut… Også sier nordmenn at dere utlendinger skriker og snakker med armer og bein..er det så rart da…?? Her skulle skolen tatt grep ØYEBLIKKELIG!! Her skulle skolen satt en stopp ØYEBLIKKELIG!!!!! Om de ikke klarer det så må det en tredjebart inn, politiet, barnevernet eller what so ever.. Men å bare gi faen, slik som i dette tilfelle, det er å bidra med å skape ustabile, respektløse, aggressiv, arrogante rasister som vil forbli hjerneløs!! SKJERP DEG NORGE, skriver Jorik Erik Shamirian, som er daglig leder for A&E Bil As i Stavanger.

Dette er bare en knøttliten brøkdel av hva voksne, selvutnevnte antirasister har skrevet på Facebook i løpet av helgen. Hva de og deres meningsfeller har skrevet på Twitter og Instagram er vel normale mennesker knapt i stand til å forestille seg. Selv har jeg kikket på flere av de aktuelle trådene i løpet av dagen, og enda til gode å se noen av de som er nevnt her gå tilbake på de feilaktige antagelsene og påstandene sine. Enda mindre noen selvkritikk. I stedet får de som nå viser til opplysningene fra TV2 og påpeker at bildet ikke er så svart-hvitt som det først fremsto så hatten passer fordi de angivelig beskytter rasistiske mobbere, mens andre igjen beskylder dem for rasisme ved å snu saken på hodet: det er de som nå korrigerer saken som er rasister fordi de angivelig ikke skjønner at rasisme kan gå alle veier. Dette kommer altså fra folk som først, fremst og sist har gått ut fra at det utelukkende har dreid seg om «hvite rasistiske mobbere».

Sjansen er imidlertid null for at de selvutnevnt gode tar seg en titt i speilet, tar selvkritikk og føler noe som minner om skam, så med dette i bakhodet kan kanskje riksmedier som NRK kontre fremtidige lynsjemobber ved å tenke seg litt om neste gang de plukker opp en historie som Presilya Bt Mbambis, gjøre sitt beste for å unngå ensidig dekning og slik la være å ytterligere piske opp en allerede svært ubehagelig mentalitet og faretruende høy aggresjon blant norske antirasister?