Mediene får oss til å hate hverandre

Polariseringen i Norge og Vesten, at vi lever i to forskjellige univers der mange ikke engang får med seg alt av nyheter fordi de ikke skrives om i alle medier og får oss til å krangle, er rett og slett en variant av salamitaktikk. Ordet den ungarske kommunistdiktatoren Matyas Rakosi gav verden på den eldgamle taktikken, splitt og hersk.

Nei, ikke alle gjør det på noen måte bevisst og med onde hensikter, det bare «ble sånn», men faktum er likevel at nyhetsflommen splitter og hersker over oss og det kan ikke fortsette. 

Aldri tidligere i livet har jeg hørt andre mennesker bortsett fra reaksjonære kristne advare mot å lese noe form for materiale, det være seg bøker eller nyheter. T.o.m kommunister føyset bare av såkalte «borgerblekker.» 

Men nå advares det aktivt om å ikke lese nyheter som ikke passer inn i et spesielt verdensbilde og i forrige uke torsdag ble altså USAs fjerde største avis utsatt for sensur av Facebook og Twitter. Twitter har nå riktignok gått gjennom reglene sine og innrømmet feil, men likevel, når var det egentlig noen normale mennesker hørte på dem som sa at man ikke kunne lese hva som helst? Fordi man kunne bli påvirket av det? Vi gjøv løs på all tvilsom litteratur og kulturutrykk for bare kort tid siden, nå formanes det tom fra offentlig hold hva man kan og ikke kan lese.

Hvordan i all verden ble det akseptert at mennesker var så dumme at vi måtte advares mot å lese noe som kunne være «farlig» for oss? At det ikke finnes kritisk sans blant almuen? 

Mulig det skjedde da vi sluttet å snakke med mennesker som var uenige med oss og ikke alle skjønner at det er ganske naturlig å ville ha tilgang til alle sider av en sak og mest mulig om politikk, samfunn og utvikling. 
Vi skal leve i de mest åpne samfunnene i historien, likevel er det altså som aldri før en rekke som oppfører seg som de reaksjonære tidligere, «du kan ikke lese det og det, det er farlig for deg.»

Hørte aldri på dem og anbefaler ingen å høre på deres arvtagere. Les hva dere vil! 

Og må dere gå til aviser og nettstteder som det blir advart mot, så vil dere jo kjenne kritikken mot dem og lett se hvor kritikerne har rett og ikke. Vi må slutte med dette tullet og forlange alt av nyheter lett tilgjengelig og ikke gå rundt med en pekefinger. For der internett skulle gi oss alt av informasjon, har samfunnet aldri vært mer splittet og uinformert i min tid. Folk skuler på hverandre og blir uvenner. Samfunnslimet går i oppløsning.

Slutt med det! Og slutt og advare mot at folk kan lese hva de vil, det er bare på grensen der autoritaritære og totalitære kan overta, som Rakosi, slikt som dette kan oppstå. Vi blir kuttet opp som skiver på en salami, splittet og hersket over og nektet tanke og talefrihet. Allerede nå.

Slutt med det før det blir for sent.