Konspirasjonsteorier er farlig, bortsett fra…

Det er blitt dårlig kotyme å spekulere rundt gjerningsperson(er) og motiv i forbindelse med terrorangrep. Media er så engstelige for slike spekulasjoner at de de siste årene har operert med faktabokser eller egne artikler med tittelen «Dette vet vi om…», slik at de uvaskede masser ikke skal spre rykter eller ukule spekulasjoner på nett.

Det er jo å fiske i rørt vann, må vite.

En stor del av angsten kan skyldes Anders Behring Breiviks terrorangrep 22. juli 2011. Rett før hadde en islamistisk terrorgruppe truet Norge, så da Breviks bombe gikk av i Oslo, trodde en hel verden at det var dette angrepet som var igang. Det samme gjorde alle norske medier og ekspertene som ble slept inn i redaksjonene. Document.no var intet unntak. Som kjente viste sannheten seg å være en helt annen, men i ettertid var det bare Document.no som ble stående igjen som lumpne forhåndsspekulanter.  Et typisk eksempel på fordomsfulle, konspirasjonstilbøyelige innvandrings- og islamhatere, liksom.

Så er det noe våre politiske, mediale og kulturelle miljøer frykter, så er det spekulasjoner – som når det kommer fra høyresiden heter «konspirasjonsteorier» – farlige som de er når de spres med lynets hastighet på sosiale medier.

Denne regelen gjelder derimot ikke den innvandringsliberale venstresiden. Den heller.

I går havnet en Facebook-venn og jeg i debatt på samme sted, med en kar som følte at mandagens angrep på politiet, bilbranner og øvrig vandalisme i en rekke «særskilt utsatte områder» i Sverige måtte være høyreekstremisters verk. Vedkommende hadde ingen holdepunkter for dette – alt tydet jo også på det motsatte – men han var av denne oppfatningen likevel. Men dette var tross alt en sivilist, og folk mener jo så mangt. Vår venn hadde da heller ikke suget det fra eget bryst.

Hadde han kan hende funnet konspirasjonsteorien på et obskurt nettsted eller fem? Neida, han fikk det fra svenske toppolitikere, redaktører og journalister. Med suveren forakt for alle tilgjengelige fakta, som hvor oppløpene fant sted og politiets manglende inngripen samt bemerkelsesverdige finfølelse – voksne nazister i amokløp blir som regel møtt hardt og kontant – spekulerte de nemlig i frie fantasier på sosiale medier.

Som for eksempel Aftonbladets politiske redaktør Anders Lindberg:

Väldigt märklig tidpunkt för en organiserad massattack mot bilar på detta sätt. Nästan som om syftet var att påverka valet.

Hoppas polisen jobbar snabbt.

Dette er forresten den samme Lindberg som i 2015 opplyste at enslige, mindreårige asylsøkere overhodet ikke lyver på alderen. «At ensomkommende barn ikke er barn er en påstand som er funnet på, proklamerte han. Migrationsverket og Rättsmedicinalverket tall er imidlertid krystallklare: 78 prosent av «barna» er bedømt til å være 18 år eller eldre.

Men dette er et sidespor. Vi går videre til den kjente Fredrik Segerfeldt, liberal og aktiv samfunnsdebattant:

Skulle inte förvåna mig om de är nassar eller typ AFA som bränner bilarna, för att piska upp stämningen och provocera fram en motreaktion. Jfr RAF. Det ser allt för proffsigt, organiserat och disciplinerat ut för att vara vanlig bus.

Tja, for alt vi som ikke orker å lese aviser og slett ikke anvende normal logikk vet, kan det jo ha vært CIA som var på ferde…?

Men han er sikkert så aktiv at han har det for travelt til å lese offisielle rapporter og denslags. Sånne rapporter som for eksempel beskriver disse områdene som tette og godt bevoktet av særlig kriminelle bander, i en grad som gjør at politiet har store problemer med å sende inn sivilkledde spanere fordi beboerne vet hvem som hører til der og ikke. Her skal altså gjenger på opptil 40 høyreekstremister tatt seg ubemerket inn og startet opptøyer for å skjemme ut både sted og beboere. Og ikke minst få det til å vrimle av politi, hvilket – som politiet også påpeker – de kriminelle bandene som opererer der overhodet ikke har noen interesse av, snarere tvert imot. Bandene er bevæpnet og har stort voldpotensiale, men de skal altså ha sittet med hendene i fanget mens høyreekstremister herjet rundt i deres nærmeste omgivelser. Jepp, lyder rimelig!

Over til riksdagsmedlem for Vänsterpartiet Daniel Riazat:

Nattens händelser med maskerade män som brände ett stort antal bilar med 1 månad kvar till valet var välorganiserat. Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt.

Svensk politi kunne for øvrig har spart både penger og ressurser hvis de bare hadde henvendt seg til skribent for nettsiden til Rättvisapartiet Kristofer Lundberg, som oppklarte saken på helt på egenhånd:

När Sverigedemokraternas svans härjar rundt i förorten, bränner bilar och kastar knallskott i en samordnad aktion för att rikta kritik mot förorten og dess befolkning i hopp om at gynna SD i valet, så hoppas jag att detta inte får spridning bland våra ungdomar.

Ortens befolkning borde istället ge sig ut kollektivt og vakta orten och se till att ekstremhögern inte kan bränna våra eller grannarnas biler.

#VaktaOrten

Og Sverige ut av Polen, knus kapitalistsvina!, får vi nok legge til.

Men det kryr åpenbart av skarpsindige detektiver i Sverige, for konklusjonen på Rättvisapartiets Sherlock Holmes´ etterforskning fikk 29 delinger og 111 likerklikk.

Likerklikk fikk også rettspolitisk talsmann for Centerpartiet Johan Hedin:

Blir förbannad på de hänsynslösa idioter som tänder eld på bilar.

Det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder. De vill underblåsa avsky og rädsla. De måste rimligen önska sprida bilden av ett laglöst Sverige i upplösning.

I vilket syfte det görs, kan bare spekulera i. Jeg hoppas på att det hela inte är orkestrerat av de mörkerkrafter som hotar vår demokrati och vårt oberoende, men det är inte mycket til hopp: effekten är ju densamma oavsett vilket.

Vi får i det minste håpe det ikke er Sauron som flyr rundt i ødelegger Hedins Sverigebilde. Og det er vel en trøst at ingen ringere enn tidligere justisminister fra Moderaterna, Beatrice Ask, trykket liker på Hedins hjemmestrikkede teori.

Her snakker vi altså to toppolitikere, en sjefredaktør i en av Sveriges største aviser, en feiret samfunnsdebattant og en øh…vel, som alle sitter og sprer konspirasjonsteorier i sosiale medier. Og en tidligere justisminister liker det.

Det utløser ingen overskrifter i de tradisjonelle mediene. Ingen roper opp om hvor farlig konspirasjonteoriene disse sprer er. De eneste som gjør det er de alternative: Nyheter Idag – hvor jeg har det fra – og Samhällsnytt (tidligere Avpixlat).

Ta det det disse fem har sagt, gi det motsatt fortegn og sett kjente høyre- eller innvandringskritiske navn som Ann Heberlein eller Jimmie Åkesson som avsendere – og se for deg overskriftene som hadde vrælt mot deg fra Aftonbladet, Expressen og Dagens Nyheter. På forsiden.

Det er rart med det, men i motsetning til hva vår politiske, mediale og kulturelle elite later til å tro, så betyr altså ikke dobbeltstandard at standarden deres er dobbelt så god som en vanlig standard.