Kode rød i redaktørstyrte medier og deres konforme meningsleverandører?

Hvordan kunne det gå så galt? Våre redaktørstyrte medier – med sine 27 mandater til MDG hvis det sto til dem – hadde jo lagt alt til rette? Eller for å si det med VGs Shazia Majids egne ord:

«Partiet [MDG] var i siget i lang tid. Ja, nærmest førende for premissene i valgkampen. Miljø og klima ble den sentrale diskusjonen.»

Så sannelig! For det ble den fordi Den kongelige norske pressen gjorde den til det. Vi får håpe at MDG i det minste har husket å sende takkekort og blomster til landets ledende riksmedier (VG inkl.).

Det er kanskje vanskelig å tro, men en gang i tiden hadde vi faktisk en presse som forholdt seg til det folket selv var opptatt av; i dag må vi som folk forholde oss til det pressen selv er opptatt av.

Men konturene av en syndebukk begynner heldigvis å hildre frem i de skuffede media-kommentatorenes horisont: Det er de unges feil!

NRKs Lars Nehru Sand (ja, det er han som i beste sendetid snudde skolevalgresultatet fullstendig på hodet fordi man rett og slett ikke orket å forholde seg til at MDG gjorde det mye dårligere enn ventet – og dét etter at samtlige redaktørstyrte medier hadde anstrengt seg så til de grader bare for deres skyld da, gitt!), som rett før valget gjorde seg bemerket med bevingede ord som dette:

«Bygda har brølt, men det er skriket fra storbyene som endrer norsk politikk mest» og «Det endrer norsk politikk og det viser at de store, brede partiene i Norge ikke har forstått byvelgernes utålmodighet, kompromissløshet og liberale holdninger godt nok.»

Det faller visst ikke NRKs politiske kommentator inn at de brede, ansvarlige partiene og ikke minst flesteparten av landets velgere kan ha forstått «byvelgernes kompromissløshet» mer enn godt nok – i alle fall godt nok til å avvise både dem og deres (pressen inkl.) uansvarlige, totalitære favorittpartier.

Sånn ellers kan man jo si mangt og meget om partiene Rødt og MDG, men at de er liberale skal man jo være passe bortreist eller ansatt som politisk kommentator i NRK for å påstå. Begge partiene er nemlig revolusjonære og per definisjon illiberale. Følgelig kan man jo bare undres over hvilke «liberale holdninger» NRK-Sand tillegger byvelgerne deres.

Nok om det, han forklarer skuffelsen over at storbyenes skrik ikke overdøvet bygdas brøl på denne måten:

«Mange av partiets unge velgere møtte nok ikke opp i valglokalene i det som ble et valg med lavere deltakelse enn det forrige.»

Det samme gjør Norstats Mads Motrøen og Aftenpostens Birgitte Iversen og Kjersti Nipen:

«En mulig forklaring på dramatikken rundt sperregrensen er at unge, klimaengasjerte velgere ikke har møtt opp ved stemmeurnene som varslet.»

Så om vi har forstått dette riktig, velger altså landets medier, politiske yrkeskommentatorer og valgeksperter (og ganske sikkert MDG selv når de kommer seg etter slaget, men fra den realitetsfremmede kanten kan man jo ikke forvente annet heller) å holde seg til denne forklaringen:

MDGs kjernevelgere – klimaengasjerte unge – møtte uheldigvis ikke opp for å stemme og derfor gikk valget dårlig for MDG, som som vanlig ikke kan klandres for noe som helst. Dette er de samme unge som i følge Den kongelige norske presse er uhyre klimaengasjert fordi de virkelig tror på MDGs dommedagsfantasier og påfølgende ønskedrømsamfunn. De lar seg nemlig overbevise av MDGs radikale, polariserende retorikk (det eneste området partiet har kompetanse på); de er så skremt av medias kampanjejournalistikk for FN-evangeliet «Kode rød» at de faktisk tror at jorden er i ferd med å gå under hvert øyeblikk nå; de krever at spesielt Norge må gjøre alt vi kan for å redde planeten fra sin snarlige undergang og de hungrer så voldsomt etter handling at de til og med vil gi medias yndlingsekstremister makt til å rasere våre samfunn og med det vår sivilisasjon.

Men de gadd altså ikke å møte opp i et av valglokalene som finnes på ethvert gatehjørne for å handle etter denne sin egen overbevisning og ditto kjempeklimaengasjement.

Jepp, lyder rimelig!

Gad vite om vi hadde fått mer realistiske samfunnsanalyser hvis vi hadde hatt en presse som ikke var like late som klimaengasjerte ungdommer?

Mener du at samfunnsdebatten trenger motvekt til konforme riksmedier og kommentatorkorps? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele denne artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142.