Kinesiske myndigheter i harnisk over dansk satiretegning

Jyllands-posten publiserte mandag en satiretegning som omhandler coronaviruset, der det kinesiske flaggets stjerner er erstattet av gule virusillustrasjoner.  Tegningen er laget av kunstneren Niels Bo Bojesen. Dette har satt de kinesiske myndighetene i harnisk, og nå krever de en unnskyldning fra Jyllands-posten, forteller Berlingske. De kinesiske myndighetene og det kinesiske handelskammeret i Danmark, Chinese Chamber of Commerce (CCCD), mener at tegningen er langt over streken og et uttrykk for manglende dannelse.

– Ligesom andre oversøiske kinesere i Danmark føler (vi os, red.) også magtesløse og er stærkt bekymrede for deres familier og venner hjemme i Kina. Derfor virker dagstegningen i Jyllands-Posten yderst usympatisk og utilstedelig, siger John Liu, generalsekretær i CCCD, i en pressemeddelelse.

Den kinesiske ambassaden i Danmark sendte mandag ut en uttalelse der de tar kraftig avstand til tegningen og krever en offentlig unnskyldning fra Jyllands-posten. 

– Uden sympati eller empati har den (Jyllands-Posten, red.) overtrådt den nedre grænse for det civiliserede samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed og fornærmer den menneskelige samvittighed. Vi udtrykker stærk indignation og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen påtager sig skylden for deres fejltagelse og offentligt undskylder over for det kinesiske folk.

Ikke aktuelt å unnskylde

Men Danmark vil ikke gi etter, og står på sin rett til å praktisere ytringsfrihet innenfor sitt eget lands grenser. Hverken statsminister Mette Frederiksen eller sjefredaktør Jacob Nybroe i Jyllands-posten akter å komme med en offentlig unnskyldning for publiseringen av tegningen. Nybroe uttaler at tegningen simpelthen er en kommentar til en aktuell begivenhet og ikke et uttrykk for kritikk mot kinesiske myndigheter. Han stiller seg undrende til forargelsen i kjølevannet av publiseringen og mener at det handler om kulturforskjeller.

– Det kommer fuldstændig som en overraskelse, men det er vel et udtryk for, at vi kommer fra hver sin kulturelle kreds, hvor vi i Danmark har en meget vidtstrakt tolerancetærskel for, hvad vi kan tale om, og hvad vi må tegne og tænke, siger han

Statsminister Mette Frederiksen er også tydelig på at terskelen for ytringsfrihet i Danmark er meget høy, og oppsummerte dette kort og greit i en pressekonferanse i Christiansborg i dag:

– Vi har ytringsfrihed i Danmark. Vi har ytringsfrihed i Danmark. Og vi har ytringsfrihed i Danmark.

Hun viste til at det i Danmark er en sterk tradisjon for å forsvare ytringsfriheten, og at det ikke kommer på tale å vike og be om unnskyldning.

–Jeg har egentlig ikke andet at sige til det, end at vi har en meget stærk tradition i Danmark ikke alene for ytringsfrihed, men også for satiretegninger, og det kommer vi også til at have i fremtiden. Og det er en velkendt dansk position, og den kommer vi ikke til at ændre på, sagde Mette Frederiksen.

Tradisjonen statsministeren viste til handlet nok mye om situasjonen i kjølevannet av da Jyllands-posten publiserte den kjente Muhammedkarikaturen, tegnet av kunstneren Kurt Westergaard, 30. september 2005 . Tegningen skapte mye raseri blant muslimer verden rundt og førte blant annet til drapsforsøk på Westergaard, og mot journalistene i avisen.  Truslene ble etter hvert så mange og raseriet så stort at Jyllands-posten til slutt publiserte en delvis unnskyldning, ikke for publiseringen, men for at mange følte seg krenket.

En tilsvarende unnskyldning kommer neppe denne gang. Mette Frederiksen er klinkende klar på det, etter spørsmål fra Berlingske om man ikke kan si unnskyld uten forkleinelse for ytringsfriheten:

– Jeg vil slet ikke gå ind i den diskussion. Jeg vil nøjes med at konstatere, at man har ytringsfrihed i Danmark. Det har alle. Og det gælder også til at tegne. Det er i øvrigt også en meget stor del af den danske tradition, at vi gør det.

 

Frykter du at ytringsfriheten får trangere kår? Vil du vite mer om hvordan den forvaltes i våre naboland? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på nytt Vipps-nummer 918 18 142 eller Paypal.