Ja, det er nok høyreekstremister som står bak

Spekulasjonene går om hvem som er ansvarlig for angrepene på politi og redningspersonell samt de opptil 100 bilene og andre gjenstander som ble brent eller vandalisert i det svensk politi mistenker at er koordinerte angrep. Samtlige av angrepene har funnet sted i det som kategoriseres som «utsatte eller særskilt utsatte områder», hvor bilbranner og angrep på statens representanter begynner å bli dagligdagse, om enn i mindre skala enn gårsdagens.

På Facebook skriver for eksempel forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) Alex West Pedersen at det er «den våte drømmen til oss på den innvandringsliberale venstresiden: at gjerningsmennene er høyreekstreme og at det i tillegg blir avslørt.»

Politiets fremgangsmåte tyder imidlertid på at det dreier seg om de sedvanlige mistenkte, for når sist identifiserte politiet flere gjerningsmenn og valgte å ikke pågripe noen på plass, men heller snakke med både gjerningsmennene og foreldrene deres når det gjelder voldelige høyreekstremister eller nynazister?

Brottsrubriceringarna är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp, uppvigling på de olika platserna och polisen säger att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna.

– Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var aktiva. Vi valde att inte gripa några på plats utan har identiferat dem, och pratat med dem, säger [politiets pressetalsmann] Ulla Brehm.

Denne fremgangsmåten har åpenbart sammenheng med hvor brannene og oppløpene fant sted, og forholdene som hersker der:

Ved pågripelser samler det nemlig raskt større folkemengder, og stemningen blir hurtig hatsk og truende. Av og til ender det i befrielsesforsøk, voldelige angrep med slagvåpen eller rene opptøyer. Politiet blir jaget med steinkast, spark og slag. Situasjoner som tidligere ble løst av en patrulje, krever i dag to til fire patruljer. (Nationella operativa avdelningens rapport (2017), side 31).

Av BRÅs siste rapport fra de aktuelle områdene, fremgår det at tilliten til det svenske politiet og rettsystemet har nådd et bunnivå. Over halvparten oppgir at kriminelle påvirker dem til ikke å ringe politiet eller vitne. Rapporten bekrefter også at «parallelle rettsystemer» er høyst påtagelige i disse områdene. 12 prosent oppgir at slektninger eller religiøse miljøer påvirker dem fra å kontakte svenske myndigheter, men heller til å benytte det «alternative rettsystemet». Syv av ti oppgir at de ikke tør å si fra dersom de ser for eksempel vandalisme. Årsaken er redsel for represalier.

Det er i det hele tatt vanskelig for politiet å etterforske noe som helst her. Beboerne har nemlig svært god kontroll på hvem som hører til og sivile spanere blir raskt avslørt. Personer holder vakt for beskytte de kriminelle og det etableres rask varslingskjeder når politiet arbeider der. Det skjer via SMS, sosiale medier, apper, walkie talkie eller rett og slett ved hjelp av syklister som sirkulerer i området.

Og i disse områdene skal altså en gjeng på opptil 40 høyreekstremister/nynazister ha klart å ta seg ubemerket inn for å lage opptøyer i den hensikt å påvirke det svenske valget til fordel for Sverigedemokratene?

Jadda!

Det er ikke til å komme fra: enkelte innvandringsliberale har store likhetstrekk med 911-konspirasjonsteoretikerne som var alle steder i årene etter angrepet på USA. Det spilte ingen rolle hvor mange forskningsrapporter og saksopplysninger noen la frem. Da ble de bare borte, og poppet i stedet frem igjen med de samme påstandene 164 kommentarer lenger ned i tråden som om de ingenting hadde hørt, sett eller lest. Det hadde de antagelig ikke heller, for de fremstår som villet blinde og døve.

Ren logikk later også til å ha blitt mangelvare, for 2 + 2 er ikke lenger 4 hvis 4 strider mot deres ideologiske overbevisning. Da heller så mistanker om at 2 + 2 er 7, 8 eller 15.

Interessant nok forekommer dette ganske ofte i det segmentet som konsekvent beskylder innvandrings- og islamkritikere for å spre konspirasjonsteorier og derfor kaller dem farlige høyreekstreme som bør utelukkes fra det offentlige ordskiftet.

Og for all del: de sistnevnte finnes de også, og vi bruker mye mer tid på begge deler enn antallet deres skulle tilsi.

Så kanskje vi snart skal se forbi totalt irrasjonelle aktører og heller konsentrere oss om kjensgjerninger?