Ja, blir Hareides anstendighetsfløy mer sympatisk nå…

Etter at leder for Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, bestemte seg for at hans personlige moral trumfer demokratiske valg, har nye medlemmer strømmet til. Det skjer naturligvis i forkant av det såkalte skjebnevalget i november, da fylkesårsmøtet skal stemme over Hareides forslag. Får Hareide det som han vil, står vi i den situasjon at et parti under sperregrensen – 2,9 prosent i september – og en av stortingsvalgets største tapere, kan omgjøre det demokratiske resultatet og felle regjeringen.

Krf, som har gått fra katastrofemåling til katastrofemåling de siste årene, tiltrakk seg brått en rekke nye medlemmer etter Hareides utmelding. I Rogaland Krf bidro nye medlemmer til at det bare ble valgt delegater som vil stemme for at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp. To av delegatene må imidlertid byttes ut, da de altså er så gode, gamle Krf-medlemmer at de ikke en gang hadde betalt kontingenten sin. Medlemmer med en viss fartstid i partiet mener seg utsatt for et kupp, og denne typen mobilisering er da heller ikke helt ukjent på venstresiden; det samme skjedde som kjent med den diskrediterte organisasjonen SOS Rasisme for mange år siden. Ledelsen stullet med sitt, og plutselig var de, takket være haugevis av splitter nye medlemmer, byttet ut med figurer fra AKP (m-l) og Tjen Folket.

team Hareide var gleden ikke desto mindre stor:

– Jeg syns det er helt strålende, sa fylkesleder i KrF i Oslo, Espen Andreas Hasle. Oslo er tilfeldigvis blant de fylkene som regnes for «røde» i Krf-kretser. – Det er en utrolig stor pågang, vi merker et engasjement i partiet nå, sa leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, hvor altså samtlige delegater vil stemme for Støre, som sammen med Krf tapte landets demokratiske valg.

Men nå har tonen fått en annen lyd. Andre aktører har nemlig meldt seg på, og det liker man ikke noe særlig. Hans Lysglimt Johansen har meldt seg inn i KrF for å påvirke valget i Oslo, samtidig som Resett oppfordrer folk til å gjøre det samme. Det er ikke fullt så strålende, later det til:

– Jeg synes det er en utrolig usympatisk måte å gjøre påvirkning på, når man gjør det for å drive lobbyvirksomhet, uten å kjenne på motivasjon eller lyst til å være medlem av et parti. Eller det dette partiet står for, sier Hans Fredrik Grøvan til VG.

Hardest i tar selveste Tilsynet for høy moral:

– Jeg synes det bryter med noe av vår demokratiske tenkning. At ytre høyre ønsker å kjøre en aksjon for å redde Frp, det synes jeg er ufint, sier Hareide til VG i Bergen.

Hør på Anstendigheten når han snakker! Vi står altså i en situasjon der et miniparti som 97,1 prosent av den stemmeberettigede befolkningen forkastet i et demokratisk valg, kan velte det regjeringsalternativet som vant og bringe en annen av valgets tapere til makten. Men det er «ytre høyre» som bryter med vår demokratiske tenkning når de forsøker å forhindre at Krf tilsniker seg en maktposisjon det vesle partiet ikke har gjort seg fortjent til i åpent lende og heller ikke har noe mandat fra velgerne til? Det kan være verd å huske på neste gang Knut Arild Hareide, Jonas Gahr Støre og andre som heier på dette stuntet bruker ord som «demokrati», «anstendighet», «tillit», «ansvarlig» og «varmere samfunn». De bruker åpenbart ikke disse ordene i deres vanlig betydning.

Hareide kjenner ikke en gang igjen brudd «med noe av vår demokratiske tekning» når han selv initierer det. Men å beskylde andre for det, det kan han! Mer sympatisk blir det jo ikke på denne siden av Paradis.

Det han driver med er dessuten, som avisen Nordlys og deres dyktige kommentator Skjalg Fjellheim er inne på, farlig polariserende og farlig for tilliten til demokratiet som styreform – den tilliten demokratiet faktisk er 100 prosent avhengig av for å fungere som det skal. Et flertall stemte på en borgerlig regjering, men risikerer altså nå at et forsvinnende lite parti kan omgjøre resultatet av det demokratiske valget. Hvor lurt er det? Ta fra (minst) halvparten av befolkningens tro på at demokratiet virker, at man kan stemme seg fredelig til ønskede endringer, og resultatet kan nok fort bli varmt.

Men ikke i betydningen et varmere, mer inkluderende samfunn, slik Knut Arild Hareide og hans støtter forsøker å fremstille det som.

Og hvis Jonas Gahr Støre er så uansvarlig at han går med å erodere troen på demokratiet på denne måten, er det på tide at det statsbærende Arbeiderpartiet skaffer seg en ny leder hvis personlige ambisjoner ikke skygger totalt for utsyn og hensyn.

Amen!