Ikke vær en feiging!

Aftenposten har i dag samlet alle innleggene som er skrevet i forbindelse med debatten rundt Marte Michelets nye bok om hva Hjemmefronten visste, evt. ikke visste. Samlet ser det ut som slakt til tross for at mange synes boken er spennende og bringer inn nye aspekter. Men alt dette er tross alt historie og det én ting har overhodet ikke endret seg siden annen verdenskrig, jøder er fremdeles Europas jøder.

Så hva gjør europeere i 2018? De gjør omtrent like mye som den gangen. Joda, de fordømmer antisemittisme og synes det er ille, likevel øker hetsen mot jøder og flere blir drept i brutale antisemittiske angrep. I Norge skjuler 64 prosent at de er jøder i ren frykt. Så er vi så mye bedre enn våre besteforeldre? Fordømmer vi alle ekstremister som angriper og dreper jøder? Støtter vi jøder i Israel som stadig vekk blir terrorisert eller drept av palestinere, det være seg i klassisk terror med bomber, skyting og knivstikking, rakettangrep eller ved at de sender brennende lykter over grensen, eller andre ganger ballonger med eksplosiver? Fordømmer vi aktivt terrororganisasjonene Hezbollah og Hamas?

Jeg ser lite til det i norsk offentlighet. Fra ytre høyre kan en vel neppe forvente dette, vi vet alle hvor de står, men hvor er venstresiden og norske muslimer og folk generelt? Det holder ikke å sette en pen ramme rundt bildet sitt i sosiale medier, det kreves hard og aktiv fordømmelse av hver eneste person som sprer konspirasjonsteorier og jødehat. For å bruke SOS rasismes gamle slagord, der du jobber, der du bor og der du går på skole.

Det å diskutere fortidens antisemittisme er svært viktig men om ikke lærdommen settes ut i praksis i 2018 er den verdiløs, hul og ikke verdt noe som helst. Så om vi ikke nå står sammen absolutt alle sammen som bor på dette kontinentet og slår ned på hver eneste lille antydning til jødehat, uansett hvem det kommer fra, så er vi ikke bedre enn dem som ikke stod opp mot jødehatet før annen verdenskrig. Vi har en unik mulighet til å få stoppet denne galskapen en gang for alle, men da må alle være med, inkludert de deler venstresiden som skjuler sitt jødehat med å late som det er Israel-kritikk. Kritikk av Israel er legitimt, men ytre venstre, dere lurer ikke oss, vi har sett det hatet i historien før og det er ingenting annet enn skjult antisemittisme.

Det å bekjempe antisemittisme krever mer enn billedrammer og triste fjes på Facebook, det krever aktiv handling og kontant fordømmelse der og da. Vi er ikke det granne bedre enn europeere på 30-tallet når vi ikke tør å bli sinte og stoppe dette jødehatet en gang for alle, uansett hvem det er som sprer det, nå er det på tide å stå opp for Europas jøder nok en gang. Ikke vær en feiging slik forfedrene våre var.