Ikke østkantens barn da, vettu!

Byrådet i Oslo har nå fortalt oss i det vide og det brede at det er ekstraordinært viktig at barn og unge har fritidstilbud. Og at det er like viktig at vi tenker på miljøet. Gode ting, begge deler, men som vanlig er det forskjell på folk.

For mens de vil bevilge millioner til nye fritidsklubber de kan sole seg i glansen av, ødelegger byrådet andre som i praksis er gratis. Men for all del; det er jo bare østkant-barn det rammer, da – og hvem bryr seg vel om dem?

Ikke det rødgrønne, angivelig miljøvennlige bystyret i Oslo, i alle fall.

Det finnes en øy i Oslo 1, og på et lite område holder en fritidsklubb til. De driver med noe så blærete som seiling, dessverre. Det er det da bare kongelige og andre velstående som driver med?

Men bortsett fra det, så lærer barna dine å svømme der, de lærer seg sjøvett og å håndtere båter, og de lærer å seile. Å jøss, den slags er det vel bare rikinger som synes er ålreit?

Ikke veldig! Det er lite som er så miljøvennlig som å seile og svømming er ikke bare kos, det er en livreddende egenskap. Å bli en trygg kaptein på sjøen er jo heller ikke så dumt. Det er nok av idiot-oppførsel til sjøs; det leser vi i avisene hele sommeren. Ulykker som neppe ville skjedd hvis de involverte hadde fått skikkelig opplæring.

Bundefjorden seilforening holder til på et område som lokalt kalles «Myra», og det er ikke uten grunn. Det var og er et gjørmehull. Eiendommen tilhører Oslo kommune, men foreningsfolket vedlikeholder den på dugnad flere ganger i året. Gratis. Og har du en håpefull, så har de lånejoller – som en underfinansiert klubb har spleiset på – slik at junior eller juniorette kan prøve seg litt før dere eventuelt går til anskaffelse av en egen. Klubben har for øvrig produsert så gode seilere at du regelmessig leser om flere av dem i sportsseksjonen i VG og Dagbladet; de er i verdensklasse.

Brysomme østkantbarn som tar alt for mye plass! Begge bildene: Erik Kristiansen

Seilklubben ligger som sagt på en øy, så det er strender hele veien rundt der ute. Men en dag gikk en Arbeiderparti-kar tur der og fikk hikke av at det lå noe så frekt som en seilforening med 70 meter tilgang til vannet hvor han ville bade i fred! Han hadde selvfølgelig lyst til å bade nettopp der, for foreningen har nemlig bygget en brygge som østkantens barn kan sette ut båtene sine på. De bruker den en times tid hver mandag og onsdag. Men det er jo to timer for mye når en Ap-politiker vil ha stedet for seg selv, må vite! Så derfor må seilforeningen vekk, slik at kommunen kan ta sitt gamle område i besittelse igjen.

Han fikk støtte av en annen Ap-politiker, som irriterte seg over «at området virket privat, blant annet ble man møtt av skilt med «adgang forbudt» på brygga. Ap mener det er synd hvis kommunale friområder ikke oppfattes som tilgjengelige pga. manglende kontroll og avtaler mellom ulike storbrukere av området», sa Tone Tellevik Dahl. Hun ville vel helst bade i fred hun også.

Så hun dro til seilforeningen med en journalist på slep, hvilket resulterte i overskriften: «Ikke lenger «adgang forbudt» på Malmøya». Flotte greier; Dahl og AP åpnet øya for Folket, dere! Artig nok så hverken Dahl eller Nordstrands blads journalist at adgang forbudt-skiltet ikke er på eller tilhører den seilforeningen de har sett seg gale på, men naboen Ormsund roklubb, som de fleste politikere er begeistret for i den grad at de har hjulpet dem med det meste. Fint for roklubben, selvsagt. AP-Dahl irriterer seg imidlertid over feil folk, men får ikke desto mindre støtte av AP. Hun er åpenbart viktigere enn østkantens barn og deres fritidstilbud.

APs Tone Tellevik Dahl – mer opptatt av egne venner enn av byens barn og unge.

I en lang rekke forsøk på å ta knekken på seilforeningen, har bystyret nå oversittet fristen for å svare på hvorvidt klubben får lov til å oppbevare seiljoller og tilhørende utstyr på Myra. Seiling har jo den ulempen at barnet ditt ikke bare kan ta båten sin under armen og gå på trening; båt, mast og seil må være et sted. Men at båter og utstyr skal ligge på en liten del av en av kommunens tallrike eiendommer er selvfølgelig en helt uutholdelig tanke; tenk hvis noen vil ligge og sole seg akkurat der og ikke på noen av de 500 andre kvadratmeterne…?

Nå er det forresten slik at jeg er født og oppvokst på øya, og seilte også i klubben i nesten 20 år. Oslo kommune eier flere tomter på Malmøya og de er helt utrolig flinke til å vedlikeholde dem, altså! Så hvis de skal vedlikeholde Myra, kommer stedet antagelig til å bli seende ut som de andre eiendommene deres. De vil du hovedsakelig bare oppholde deg på hvis du forsker på brennesler, jordveps og 60 års råtnende løv eller liker å leke at du befinner deg i en jungel. Husk i så fall å ta med egen machete, for Oslo bystyre er ikke der for å dele ut noen.

Der mine foreldre la ned en betydelig innsats for at stedet skulle være brukandes, har svogeren min overtatt moroa. Og barna hans seiler ikke der; han er likevel en av de mange som gjør dette gratis, på egen fritid og ikke sjelden for private midler. Til glede for alle, for foreningen bruker bare området på mandager og onsdager, samt en og annen helg. Men barn og unge bedriver altså sport der to ganger i uken, og de må ha båtene sine et sted.

Oslos bystyre er – sier de – veldig opptatt av fritidsklubber, og da særlig på østkanten, og at fritidsaktiviteter skal være billig eller gratis. Men de akter altså å fjerne en fritidsklubb som for deres vedkommende er gratis og som er det eneste sjø- og seiltilbudet til østkantens barn. Vi leser for øvrig stadig oftere om drukninger på de underligste steder, for det er visst ingen selvfølge at barn kan svømme lenger. I havnebyen Oslo. Det kan de blant annet lære i Bundefjorden seilforening, som drives av og med idealisme.

– Det som er det absolutt kritiske akkurat nå er at 1. oktober, dvs om fem uker så har vi ikke noe sted å ha båtene våre til barn og ungdom. Da må vi flytte alt fra myren, og vi har ikke fått noe ny tillatelse til å ha båter der, sier leder i Bundefjorden seilforening Eivind Bakke til Nordstrands blad.

– Hva vil det ha å si for dere?

– Det er jo dramatisk. Vi må jo leie oss et lager for oppbevaring av båtene inntil videre og stopp seilaktivitetene våre for barn og unge, men da vet vi ikke om vi kan fortsette til våren i det hele tatt med noe som helst. Uten kommunens vilje og ønske er det vanskelig å få til noe som helst. Så dette er svært dramatisk i seg selv, sier Bakke.

Klubben har allerede fått lavere rekruttering på grunn av usikkerheten Oslo bystyre har skapt. Seilforeningen har blitt en regelrett kasteball mellom byens politikere og byråkratiet, mellom byrådet og forvaltningen ved Bymiljøetaten samt Plan og Bygg.

Politiske farger er for øvrig ikke lenger hva de var. Der Arbeiderpartiet gjør sitt beste for å ødelegge det eneste seiltilbudet for barn og unge i Oslo øst, kjemper Høyres Pia Farstad Von Hall som en løve for at østkantens barn og unge skal få beholde foreningen sin.

Skal tro om bysjef Raymond Johansen har vært der ute eller om han og resten av bystyret bare trenger å høre ordet «seiling» for at egne fordommer skal velte frem? En av få politikere som faktisk har tatt seg bryet med å ta en titt er MDGs Shoaib Sultan. Seiling er miljøvennlig, klubben er det eneste tilbudet av dette slaget til barn på østkanten og han ville gjerne se det selv. Han ga tommel opp. Men han er altså en av svært få; resten av Oslos bystyre foretrekker å holde seg på kontoret og heller fortelle oss via mediene at fritidsklubber er superviktige og at de akter å bevilge millioner til det. Det tar seg jo veldig pent ut i avisene. Men klubber som allerede eksisterer og drives på idealistisk grunnlag – ja, de vil de legge ned og/eller gjøre tilværelsen så vanskelig som mulig for.

Med mindre AP skjærer igjennom og tar mer hensyn til østkantens barn enn til sine egne pampers ønske om å bade i ensom majestet, er det ingen grunn til å tro på dem når de fremstiller seg selv som et fritidsklubbparti som er opptatt av ungdommers ve og vel.

Og snart er det kommunevalg, folkens!