Hvilke eksperter, NTB?

En NTB-melding signert journalist Mina Madeleine Nystuen om Elon Musks «amnesti» til tidligere utstengte brukere på Twitter har de siste dagene gått runden i en rekke redaktørstyrte medier som VG, Aftenposten, Dagsavisen, Nettavisen, E24 og norske journalisters eget fagblad Journalisten.no. I samtlige bærer meldingen overskriften eller ingressen «Nå er eksperter bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon på plattformen.

Folk flest har fremdeles noen rester av tillit til eksperters faglige kunnskaper og derfor veier deres uttalelser som regel tungt. Men i dette tilfellet lar ikke de aktuelle ekspertenes ekspertise seg sjekke, for NTB/Nystuen navngir dem nemlig ikke. Hvorfor kan man jo bare lure på.

Men med tanke på den pågående – og rimelig hysteriske – debatten om Twitter i USA, er det naturlig å sjekke amerikanske medier befattet seg med akkurat denne problemstillingen, inkl. ekspert-uttalelsene, samme dag som NTB-meldingen gikk ut. En av dem er storavisen Washington Post (WaPo), hvis innhold og sitater er til forveksling likt det som noen timer senere ble utsendt av NTB. Forskjellen er at WaPo navngir flere av ekspertene og sett i lys av minst en av dems karriere og egen Twitter-historikk blir NTB/Nystuens bemerkelsesverdige utelatelse straks mer forståelig.

Eksperten som er så bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon heter nemlig Alejandra Caraballo og hennes ekspertmening er at Musk rett og slett har åpnet helvetes porter. Intet mindre, altså. Det lyder ikke så ekspertlig at det gjør noe, med mindre hun er ekspert i teologi avd. Helvete. Men det er Caraballo ikke, hun bærer tittelen Klinisk instruktør ved Harvard lovskoles cyberlov klinikk.

WaPo siterer riktignok flere eksperter og aktivister, men sitatene fra Caraballo er faktisk så like det som fremkommer i NTBs overskrift og ingress at sannsynligheten taler for at det er nettopp henne nyhetsbyrået siterer.

WaPos ingress og Caraballos ekspertmening:

The Twitter chief says he will reinstate accounts suspended for threats, harassment and misinformation beginning next week.

“Apple and Google need to seriously start exploring booting Twitter off the app store,” said Alejandra Caraballo, clinical instructor at Harvard Law’s cyberlaw clinic. “What Musk is doing is existentially dangerous for various marginalized communities. It’s like opening the gates of hell in terms of the havoc it will cause. People who engaged in direct targeted harassment can come back and engage in doxing, targeted harassment, vicious bullying, calls for violence, celebration of violence. I can’t even begin to state how dangerous this will be.”


NTBs anonyme eksperter (i flertall):

Nå er eksperter bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon på plattformen.
Flere myndigheter er bekymret for hva det vil bety dersom Musk faktisk innfører et slikt generelt «amnesti» for suspenderte Twitter-brukere.
Kritikere tror det kan føre til økte hatytringer på plattformen.


Hvilke myndigheter det dreier seg om er ikke godt å si, for de blir heller ikke navngitt av NTB. Men hvis også dette er basert på WaPo-artikkelen kan vi trygt fastlå at NTB har et problem, for det finnes ingenting i artikkelen som med noen grad av rimelighet kan kalles «myndigheter».

Til NTBs forsvar skal det imidlertid sies at når eksperten Caraballo uttaler seg om «trakassering, doxing (å utlevere personer med navn, bilde og boligadresse i media, hvilket i kombinasjon med negativ omtale gjør vedkommende utsatt for fysiske trusler og/eller angrep), mobbing, oppfordring og feiring av vold» – ja, da vet hun hva hun snakker om! Det gjør for øvrig journalisten bak WaPos artikkel, Taylor Lorenz, også, som tidligere i år avslørte og doxet den anonyme profilen bak nettsiden «Libs of TikTok», hvilket førte til at eiereinnen Chaya Raichik ble gjenstand for massiv trakassering og dødstrusler og etterhvert ble utestengt fra Twitter av platformens daværende eiere. Nå er Raichik tilbake.

Og apropos tilbake: vår venninne eksperten er heller ikke fremmed for noen av delene, uten at det har bekymret henne stort. For heldigvis klør det ikke like mye i Caraballos ekspertise når det er eksperten Caraballo som bedriver det. Så sent som i juni så Alejandra Caraballo rødt da amerikansk Høyesterett opphevet Roe vs Wade-dommen og fant øyeblikkelig veien til Twitter. Og hun gikk naturligvis ikke løs på Høyesterett som insitusjon, men på dommerne som privatpersoner. De seks dommerne burde aldri få være i fred igjen og det er vår borgerplikt å adressere dem frekt og aggressivt (accost) hver gang de viser seg i offentligheten. De er pariaer og bør aldri ha et fredelig øyeblikk i offentligheten igjen, skrev Ekspert-Caraballo og la ut profilbilder av alle seks «som referanse». Oppfordingen falt ikke for døve ører, for på fullstendig uhørt vis var venstreaktivister allerede i ferd med å beleire hatobjektet dommer Brett Kavanaughs familiebolig. Kavanaugh mottok også dødstrusler og kort etter ble da også Nicholas John Roske pågrepet rett ved familien Kavanaughs hjem; bevæpnet i den hensikt å myrde dommeren for å virkeliggjøre sine egne og andres forutgående trusler. Det er ingenting som tyder på at Caraballo i ettertid har vært plaget av egen samvittighet eller bedt om unnskyldning; hun slettet bare de opprinnelige meldingene i all stillhet.

I NTB-meldingen heter det for øvrig at det også er «bekymring for at teknologigigantene Apple og Google kan bli skremt til å utestenge Twitter fra sine mobilappbutikker på grunn av innholdsproblemer», en uttalelse som jo er naturlig å sette i sammenheng med de anonyme ekspertene og kritikerne man viser til tidligere i meldingen. Men når det gjelder Caraballos uttalelser i WaPo er ikke akkurat ordet «bekymring» utpreget dekkende, for damen oppfordrer nemlig Apple og Google til å gjøre nettopp det.

Dette, mine damer & herrer, er altså en kvinne som omtales som en slags uhildet ekspert og brukes til å gi uttalelser en faglig, faktuell tyngde som de slett ikke har – eller fortjener, for den saks skyld. Og mens NTB importerer og presenterer oss for dem, ser våre redaktørstyrte medier ingen grunn til å stille noen spørsmål.

Og likevel klør man seg altså stadig i hodet og lurer på hvorfor i all verden folk ikke adlyder eksperter og ekspertisen like blindt som de en gang gjorde og at tilliten til mediene selv ikke er like klippestø som den en gang var. Det er jo heller ikke rart, for sannelig er det litt av et mystisk mysterium!

Best å få en ekspert til å se på saken, tenker jeg. Kanskje NTB kan finne en til oss?

Likte du det du leste, eller mener at det er viktig at noen ser litt nærmere på det som ukritisk blir presentert som eksperter og medie-Norges bruk av samme? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142.