Michelet-debatten: Hva er det NRK driver med?

Skjermbilde: NRK.

Debatten om Marthe Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» (2018) har fått ny aktualitet både fordi Gyldendal har gitt ut boken på nytt og fordi Michelets påstander har blitt gjenstand for omfattende kritikk av de tre historikerne Elise Barring Berggren, Mads Tangestuen og Bjarte Bruland (BTB). De tre har gått nidtid gjennom Michelets bok og kildemateriale, og uetterrettelighetene, sitatfusket og kildemisbrukene er så mange at kritikken har kommet i bokform. Marte Michelet og forlaget Gyldendal har svart med taushet, personangrep, mistenkeliggjøring av kritikernes motiver og floskler – usanne sådan – om Michelets angivelig modige og enestående avsløring av antisemittisme i hjemmefronten i Norge.

Det har også vært forholdsvis stille i de store mediene – med Nettavisen som et hederlig unntak – hvilket kan skyldes at de fleste av dem fungerte som rene reklamebyrået for Marthe Michelet da boken ble utgitt i 2018, og et samlet kommentatorkorps ga Michelet ravende kritikker. Men nå kom det altså vektig, saklig og høyst graverende kritikk fra tre fagpersoner.

I dag innkalte derfor NRK Nyhetsmorgen til debatt om den omfattende kritikken. Debattantene i studio er Aslak Sira Myhre, Guro Sibeko og Nina Grünfeld og det er sannelig ikke godt å si hvorfor NRK har invitert akkurat de tre – for det er nemlig ingen av dem som har lest BTBs «kritikkbok» som jo er sakens kjerne. Det forhindrer dem imidlertid ikke til å avfeie kritikken fullstendig. Isteden kvalitetsstempler de Michelets bok og erklærer påstandene hennes som bunnsolide.

NRK serverer følgelig sitt publikum tre personer som alle er enige med hverandre – og med Michelet og Gyldendal, naturligvis – og ikke en gang har lest kritikken de er ment å diskutere. Dette er hva statskanalen kaller en debatt og de sender den under et nyhetsprogram.

Og om ikke dette var ille nok: debattant Aslak Sira Myhre, som i programmet går ukritisk god for både Michelet, boken hennes og Gyldendals påståtte kvalitetssjekk, er gift med Cathrine Sandnes. Hun var tilfeldigvis forlagssjef i Gyldendal da Michelets bok ble utgitt og forsvarte både Michelet og bokutgivelsen – og mistenkeliggjorde enhver kritiker i forkant – i 2018. NRK fant selvfølgelig ingen grunn til å opplyse publikum om denne nokså relevante bindingen som gjør Myhres habilitet i samtlige spørsmål vedrørende Gyldendal og Michelets bok særdeles tvilsom.

Vel er Norge et lite land, men NRK hadde helt sikkert klart å finne et panel med en som i hvert fall hadde lest BTBs bok, en kritisk motstemme eller i hvert fall en uten personlige bindinger til et forlag som nå har investert så mye prestisje i Michelets påstander at deres gode navn og rykte står for fall hvis kritikken får gjennomslag i publikum hvis de ville. Og da må man jo lure litt på hvorfor de ikke vil det?

Er det i det hele tatt noen ansvarlige myndigheter som følger med på NRK driver med? Vi betaler tross alt over 6 milliarder i året for dem, og burde vel kunne forvente at de i det minste forsøkte å fremstå som det de er ment å være: en upartisk nyhetskanal?