Grensekontroll mot bomber

Flere aviser melder i dag at Danmark nå setter ned foten og innfører grensekontroll mot Sverige for å demme opp mot den økende kriminalitetslekkasjen fra nabolandet. Vedtaket gjelder fra 12. november i år, og kommer på plass etter at flere skyteepisoder og bombeangrep kan kobles mot svenske gjerningsmenn.

– Vi ser utvecklingen i Sverige och vill inte att det ska sprida sig till Danmark, säger justitieministern Nick Hækkerup på en pressträff.

Gjenstridig.no har tidligere publisert en artikkel om likhetstrekkene mellom bombing i Malmø og København, der den svenske journalisten Joakim Palmkvist, som har fulgt det kriminelle miljøet i Malmø over tid, er svært bekymret over utviklingen. Han viser til et likt mønster i bombeangrepene i de to nabolandene. Bekymret er også politiet i både Danmark og Sverige. Sverige satte inn grensekontroll mot Danmark allerede i 2015, også for å bekjempe kriminalitet.

– Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till TT.

Gammelt forslag

Tanken om grensekontroll mot Sverige er ikke ny i Danmark. I 2017 vurderte den danske regjeringen å innføre grensekontroll, etter terrorangrepet i Stockholm

– I ljuset av terrorattacken i Stockholm och de många utlänningarna i Sverige, som riskerar att resa illegalt till Danmark, håller regeringen ett särskilt vaket öga på utvecklingen i Sverige, säger migrations- och integrationsminister Inger Støjberg.

Frykten for muslimske ekstremister og terror ble en avgjørende faktor for politikere fra mange partier, og fra folk som ble intervjuet på grensen, som her i en nyhetssending i DR i 2017:

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo advarte i 2017 om at det fantes tusenvis av ekstreme og voldsforherligende islamister i Sverige:

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju. – Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu.

Rekrutteringen gikk gjennom propagandapparatet til Islamsk stat, og veien fra tanken om å utføre terror til å sette planen ut i livet ble kortere og kortere. Denne type gjester ønsket ikke Danmark, og når det så viser seg at utviklingen fortsatt går feil vei, og at kriminelle nærmest er pendlere mellom Sverige og Danmark, så har Danmark fått nok. Nå blir det kroken på døra.

Dagens forslag

Dagens gjennomføring av grensekontroll kommer etter et forslag fra Dansk Folkeparti i februar i år. Forslaget fikk en blandet mottakelse, også i Sverige

– Det är ju ett mörkertal, men jag skulle säga att det är fifty-fifty, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet. Han tycker att det förslag som nu läggs fram i det danska folketinget är «lite ihåligt», som han uttrycker det. För även om alla som åker in i Danmark måste visa sina pass stoppas inte kriminaliteten. Sedan 2015 har Sverige inresekontroll för resenärer från Danmark och det stoppar inte danskar från att begå brott i Sverige, konstaterar Patrik Andersson.

Men også i Danmark er det skepsis mot gjennomføringen av en slik kontroll. Partiet De Radikale, via partiets rettsordfører Kristian Hegaard, mener det handler om symbolpolitikk. Han viser til eksplosjonen ved Skattestyrelsen i København er siktet for. 

– Det virker ret nytteløst, fordi hvordan skulle en grænsekontrol have været med til at stoppe personen fra Skattestyrelsen, som er tidligere ustraffet. En grænsekontrol kan jo ikke tilbageholde en person, som er tidligere ustraffet, siger Kristian Heegaard.

Samarbeid

Sammen med gjennomføringen av grensekontrollen mellom Sverige og Danmark skal også samarbeidet mellom de to land styrkes, når det kommer til sikkerhet. Et nytt senter mot organisert og grenseoverskridende kriminalitet i Øresudsregionen opprettes i København og skal bemannes med danske politifolk. Senteret skal jobbe tett med svensk politi for å analysere hvordan kriminelle beveger seg over grensen og hva de gjør.

Den danske regjeringen satser også på økt overvåkning, både med kameraer, droner og bilskiltskannere. Regjeringen gir også politiet 20 nye bombehunder og nye apparater som kan finne spor av sprengstoff i klær og vesker.

Er du opptatt av hva som skjer i våre naboland? Synes du at begrepet «svenske tilstander» er berettiget? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.