Gjerningsmannen identifisert som Cherif C.

Artikkelen oppdateres.

Avisen Le Figaro identifiserer 29 år gamle Cherif C. som gjerningsmannen bak terrorangrepet som etterlot 2 drepte og 12 skadde, 6 av dem alvorlig i Strasbourg. 29-åringen var kjent av fransk politi og sikkerhetstjeneste fra før, og sto oppført på den såkalte S-listen over ekstremister og radikaliserte. Cherif C., som er født i Strasbourg, har en lang kriminell karriere bak seg, og skulle arresteres samme dag som han begikk terrorangrepet mot Strasbourgs tradisjonelle julemarked. Cherif C. var imidlertid ikke hjemme da politiet dukket opp på døren hans. Politiet skal ha funnet granater eller sprengstoff hjemme hos Cherif, som fortsatt er på frifot.

Motivet er foreløpig ikke fastslått, men Cherif C. skal ha vært i politiets søkelys i lengre tid, mistenkt for et drapsforsøk og et ran. 29-åringen står også på overvåkningslisten over personer som anses som en sikkerhetstrussel. Flere medier påpeker at terroristen valgte sivile besøkende på julemarkedet som mål, og ikke soldatene som var utplassert for å passe på dem.

Cherif C. er straffedømt for atskillige ran i både Frankrike og Tyskland, og er mer kjent i nærområdet for sin kriminelle løpebane enn for religiøs praksis. Han har imidlertid nylig avsonet en fengselsdom, og det er en kjent sak at Frankrike, i likhet med flere andre europeiske land, har store problemer med islamistisk radikalisering og rekruttering som foregår i landets fengsler.

245 mennesker er drept i terrorangrep i Frankrike siden 2015. Mange av gjerningsmennene var i forveien kjent av landets myndigheter som militante islamister og/eller sikkerhetstrusler.