Gjerningsmann bak moskè-massakren: inspirert av Anders Behring Breivik

Et tosifret antall mennesker på New Zealand er drept i det avskyelige terrorangrepet på to moskèer, men ingen tapstall er offisielt bekreftet i det som fremdeles karakteriseres som en «uoversiktelig situasjon».

Oppdatering: Det rapporteres nå om 49 drepte.

Fire menn og en kvinne er pågrepet av politiet, og en av de arresterte skal ha vært iført et bombebelte. Det skal også være funnet flere bilbomber i andre deler av byen Christchurch.

En av gjerningmennene er identifisert som Brenton Tarrant (bildet), en 28 år gammel australier med tilknytning til «hvit makt»-miljøet. Han skal ha planlagt angrepet i to år. Tarrant filmet da han gikk inn i al-Noor-moskèen hvor han skjøt og drepte flere mennesker, og sendte massakren live på sosiale medier. I forkant av angrepet la han også ut et 87 siders manifest på Twitter, hvor han skriver at han er inspirert av flere massedrapsmenn, blant dem Anders Behring Breivik.

Tarrants våpen (bildet) var da også merket med navnene til flere massedrapsmann. Vitner forteller at Tarrant ladet om mange ganger under angrepet i al-Noor-moskèen. I flere tilfeller sto han kaldt over sårede mennesker, før han skjøt dem flere ganger for å forsikre seg om at de var døde.

I manifestet skriver 28-åringen at han misliker muslimer og hater konvertitter som «blodforrædere». Tarrant skriver at han opprinnelig hadde sett seg ut en annen moskè i byen Dunedin, men ombestemte seg etter å ha sett «vanhelligelsen» av en kirke som var konvertert til en moskè i Christchurch. – Christchurch og Linwood-moskèene inneholdt langt flere inntrengere, skriver han.

Videre oppgir han drapet på 11 år gamle Ebba Åkerlund under terrorangrepet i Stockholm i 2017 som motiv for moskèmassakren, og skriver at han støtter president Donald Trump som «et symbol på en fornyet hvit identitet og felles formål».