For mange etniske svensker i Staffanstorps reklamefilm

Staffanstorp er en liten kommune i Sverige med rundt 14000 innbyggere. På sin hjemmeside sier kommunen at de har satset mye på tiltak for at innbyggerne skal føle seg trygge, blant annet har de satt i gang nabotiltak og annet som har fått ned statistikken for boliginnbrudd, bråk med gjenger, overfall osv.

De ønsker seg flere innbyggere og laget derfor en reklamefilm for tiltrekke seg innflyttere. Men så glemte de å trå forsiktig, slik man gjerne bør i Sverige, for kritikken haglet i etterkant. Det er nemlig for mange hvite mennesker i reklamefilmen. Debatten går på sosiale medier og det bemerkes at filmen kun inneholder etniske svensker, og at slagordet er «Som resten av Sverige borde vara», forteller Expressen.

Filmen, som er ment som et positivt trekkplaster for folk som er lei av utryggheten i Malmø, hylles samtidig på fremmedfiendlige nettstender som Nordfront og Fria Tider, ifølge Expressen.

Filmen viser blant annet en mor og datter som flykter fra en ungdomsgjeng, samtidig som en stemme sier at mange kjenner seg forlatte og bortkomne i sin by. I neste sekvens har de flyttet til Staffanstorp, som presenteres som et sted der trygghet, eldreomsorg, skole og næringsliv virkelig fungerer.

Ironisk nok har ikke kommunen skjenket hudfarge en tanke da de laget filmen, den viser rett og slett innbyggere i Staffanstorp, og hva slags hudfarge de har er underordnet, ifølge kommunen:

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M).

Hele filmen kan ses her, så kan du selv bedømme om kritikken er berettiget eller ikke: