Faktisk.no – fastslår fakta selv før fakta faktisk foreligger!

Dagens Aftenposten ved journalist Kristoffer Rønneberg har en interessant artikkel med den like interessante overskriften: «Det ble avvist som en konspirasjonsteori. Nå tenker stadig flere eksperter nytt om koronavirusets opphav».

Konspirasjonsteorien det er snakk om er den frem til nå – i hvert fall i følge våre egne politikere, medier og ikke minst medienes faktasjekkingsflaggskip Faktisk.no – helt utrolig fullstendig totalt utenkelige tanken at Covid kan være menneskeskapt og/eller kommer fra et laboratorium i Kina. Dette siste kan selvsagt ikke stemme, for Kina har jo sagt at det ikke stemmer og er det noe regimer som Kinas aldri gjør, så er det å lyve! Dessuten: en av dem som har sagt det forbudte var den av denne verdens journalister hatede Donald Trump (pføy!) og da kan det i hvert fall ikke ha noe for seg!

Nei, da satser vi heller journalistlønna vår på Kina og for sikkerhets skyld stempler vi alle som motsier etablissementets og/eller journalistenes versjon av sannheten som konspirasjonsteoretikere. Det er da også en svært moteriktig ting å gjøre når det gjelder opplysninger politikere og medier ikke liker. Denne velprøvde stemplingsmetoden er for øvrig kvalitetstestet gjennom mange år allerede og har f.eks. fungert dødsbra – bokstavelig talt – i f.eks. debatten om Sveriges innvandringspolitikk med økende kriminalitet og vold som følge.

«Ideen om at Wuhan-laboratoriet hadde noe med utbruddet å gjøre, er lenge blitt avvist som en konspirasjonsteori av de fleste viruseksperter», skriver Rønneberg.

Ja, og ikke bare av dem. Vårt eget lands statsstøttede mediemangfold liker heller ikke å avvike fra flokken, så de har fulgt tropp og laget ikke så få artikler hvor de enten benevner det hele som en konspirasjonsteori eller de har intervjuet levebrødseksperter på nettopp konspirasjoner hva enten det faktisk er konspirasjonsteorier eller ikke.

«Ikke minst fordi det [teorien om at Covid er menneskeskapt. Min anm.] ble fremmet av USA mens Donald Trump var president. Dermed ble teorien ofte tolket som et ledd i den storpolitiske kampen mellom USA og Kina», fortsetter Rønneberg.

Jaha ja, og hvem var det nå som foretok den tolkningen for oss og gjorde den til en offisiell sannhet…? Det kan vel aldri ha vært vår fryktløse, gravende, faktaorienterte og maktkritiske presse?

Oppdatering: Nå som vår guddommelige, ufeilbare nye leder i Det hvite hus har gitt oss klarsignal til å åpent og demokratisk debattere opphavet til en sak som angår oss alle, vil også Facebook tillate oss ordinære borgere å skrive ting som at Covid er menneskeskapt uten å straffe oss med utestengelse eller advarsler. Forbudt og blasfemisk i går – tillatt og demokratisk i dag. Men Facebooks ledelse og vestlige regjeringers press på dem for å fjerne såkalt Fake news og uønsket tale er ikke noen trussel mot ytringsfriheten. Slett ikke!

Faktisk.no og Øystein Tronsli Drabløs fastlår fakta for oss lenge før fakta ligger på bordet.

Da NRK – av alle – i juni 2020 tillot seg å publisere artikkelen «Norsk forsker skaper strid om virusets opphav» gikk alarmen, og NRK ble straks beskyldt for å fremme konspirasjonsteorier. NRK har stor spredning, så de ble naturligvis anklaget for å ha spredt Fake news til Folket. Kritikken var massiv og NRK la seg flate. Du skjønner; nå hadde medias egen faktasjekkingstjeneste Faktisk.no – som åpenbart er opprettet av media for å hjelpe dem med å utføre den jobben de egentlig er utdannet til og ansatt for å gjøre i utgangspunktet – vært på banen og fordømt NRK under overskriften: «NRKs omstridte korona-artikkel har spredt feilinformasjon til millioner».

Faktisk.no hadde nemlig sjekket spredningen artikkelen hadde fått, og spesielt Debatten-general Fredrik Solvang ble upekt som en av feilinformasjonsviruset superspredere. Faktisk.nos faktasjekkingsartikkel var undertegnet av stabsmedlemmene Øystein Tronsli Drabløs, Silje S. Skiphamn og Morten Langfeldt Dahlback. De hadde da også litt å forsvare på egne vegne, for de var svært tidlig ute med å utdefinere spekulasjoner om at viruset er menneskeskapt som konspirasjonsteorier. Det gjorde Faktisk.no med en egenprodusert videosnutt allerede i mars 2020 hvor Drabløs selv forklarer oss på pedagogisk vis hvor tåpelig og fullstendig ugrunnet denne teorien er. Deretter spredte Faktisk.no videoen sin på landets sosiale medier med denne oppfordringen: Hjelp oss å spre fakta. Del denne artikkelen.

Man skulle nesten tro Drabløs og Faktisk.no opererte under det spenstige mottoet «Faktisk.no – fastslår fakta selv før fakta faktisk foreligger!»

Men bør ikke Faktisk.no unnskyldes med at de ikke visste bedre på dette tidspunktet? Svaret på det er et kontant nei, en faktasjekkingstjeneste – hvis det altså er ren, påviselig faktasjekk som er tjenestens primære formål – kan faktisk (!) ikke tillate seg å fastslå fakta før alle fakta er på bordet dersom de skal fortjene betegnelsen faktasjekkingstjeneste. Og i spørsmål som dette tilsier alle kjente historiske fakta at man ikke bør være så skråsikre på at den første, andre eller tredje eller fjortende forklaringen er den riktige. Det er jo ikke sikkert at forskene Aftenposten nevner har fatt i den riktige enden heller, men Covid er et virus, det er relativt nytt og all erfaring med opphavet til særlig smittsomme virussykdommer og sykdomsutbrudd tilsier en viss forsiktighet i omgang med fakta og omtale.

«Ja, men alle trodde jo at…». Nei, alle trodde ikke at – men alle som ikke trodde det samme som det politiske, mediale og kulturelle etablissement ble raskt og effektivt stemplet som nettopp konspirasjonsteoretikere og skammet ut som skrullinger eller ekstremister i artikler, nyhetssendinger og av såkalte faktasjekkingstjenester. Men nå stiller visst saken seg helt annerledes ettersom Universets aller fremste og flinkeste virusekspert, president Joe Biden, selv har ymtet frempå om at Covid kan være menneskeskapt. Da våger selv vår maktkritiske, granskende presse å slippe tvilen til.

Siden når ble forresten «alle trodde jo» regnet som et kvalitetsstempel eller en unnskyldning? En gang i tiden trodde man faktisk at sykdommer som Svartedauen var vannbårne. Man trodde også at det var helt unødvendig å vaske seg på hendene før man behandlet f.eks. åpne sår eller etter at man hadde behandlet en som var smittefarlig. Går vi langt nok tilbake, trodde man at sykdommer, særlig de smittsomme epidemiene, skyldtes f.eks. Guds straffedom, jøder, onde ånder og (særlig) Fanden og hans oldemor.

Og en gang i tiden trodde alle at jorden var flat og at solen gikk rundt jorden – og samtidens utfordrere av den verdslige og geistlige elitens etablerte fakta gikk ofte en krank sjebne i møte. Men den gangen ble de kalt kjettere i stedet for det mer moderne konspirasjonsteoretikere, da.

Faktisk.no er ellers opprettet og finansiert av tradisjonelle medier som et slags mottiltak mot all den forferdelige, samfunnsfarlige mistilliten Fake News-produsenter og alternative medier sår og sprer mot det etablerte og (tadaa:) tradisjonelle medier. De to siste kan nemlig ikke begripe hvor all denne totalt ubegrunnede, irrasjonelle misnøyen og mistilliten kommer fra?

Siden det supereffektive mottiltaket Faktisk.no koster våre statsstøttede og statsstøttende medier penger, avslutter vi med et gratis tips om et annet mottiltak, som har den fordelen at det også er gratis og enkelt å gjennomføre: la være å oppføre dere på en måte som både innbyr og inngir mistillit. Det er nå en gang slik at selv den mest begavede demagog trenger et faktuelt grunnlag å stå på og gå ut fra, og det grunnlaget får de nærmest daglig fra politikere, medier og deres faktasjekkingstjeneste som overhodet ikke greier å se hvordan de fremstår for andre og hverken kan eller vil ta til seg kritikk.

Men slutt å oppføre dere som små nessekonger eller pavelige legater som besitter den evige sannheten og/eller har makt til å fastslå fakta en gang for alle, så skal dere se at deres gode navn og rykte vil gjenoppstå fra de døde.

Lykke til!