Det var dette med kvalitet og objektivitet i redaktørstyrte medier, da…


Man kan lure på hva Aftenposten driver med om dagen? Aftenposten er et redaktørstyrt medie; du vet, de mediene vi støtt blir forsikret om at borger for kvalitet, objektivitet og ikke minst kildekritikk.

Da er det pussig at Aftenposten tydeligvis ser det som sin oppgave å videreformidle aktivisters åpenbare forvrengning av hva Harry Potter-forfatter J.K. Rowling faktisk har sagt og ment i debatten om transbevegelsen. De fremmer følgelig aktivistiske bibliotekarer og deres budskap, og lar dem helt ukritisk slippe av sted med feilaktige påstander. Jeg minner her om at vi faktisk snakker om bibliotekarer som bedriver politisk aktivisme på arbeidsplassen fordi de angivelig frykter at «folk vil slutte å lese» og sågar påstår at «mange har fått livet sitt ødelagt» av J. K. Rowlings uttalelser. Bare dette burde jo fått enhver avis og journalist med respekt for seg selv og sitt yrke til å stille et kritisk spørsmål eller to. Men i stedet er der ingen imøtegåelse av bibliotekarene eller budskapet deres; hverken fra eksterne meningsmotstandere eller Aftenpostens journalist Magnus Kallelid.

Det siste er det muligens en grunn til, for det later nemlig til at journalist Magnus Kallelid er helt enig med dem. For det er det eneste som kan forklare den bemerkelsesverdige kildebruken han og Aftenposten tyr til for å belyse debattens utgangspunkt: En særdeles ensidig og sterkt fiendtlig artikkel fra nettsiden VOX med overskriften «J.K. Rowling’s latest tweet seems like transphobic BS. Her fans are heartbroken» («J.K. Rowlings siste tweet ser ut som transfobisk bullshit. Fansen hennes har fått hjertet sitt knust») . Bare overskriften må ha fortalt Kallelid og Aftenposten et par ting om hvor journalistisk objektiv og saksorientert kilden deres er, og når de likevel valgte å bruke det som underlag i en nyhetssak, så bør de svare på hvorfor.

Den aktuelle artikkelen er skrevet av Aja Romano og oser av negative holdninger til både Rowling personlig og synspunktene hennes. Romano gjør da heller ingen hemmelighet av sin personlige fiendtlighet til Rowling på Twitter (se skjermbilde øverst).

Og likevel bruker altså et redaktørstyrt, norsk medie hennes skriverier som kilde og sannsynligvis som grunnlag for sine egne holdninger til både Rowling og debatten, dersom vi skal dømme etter Aftenpostens kritikkløse fremming av Rowling-kritikere og aktive videreformidling av en klar forvrengning av synspunktene og ståstedet hennes.

Er dette virkelig journalistikk det redaktørstyrte Aftenposten vil være bekjent av?