Butikkeier i Malmø – et høyrisikoforetagende

Malmø sliter med gjengkriminalitet, og det er i sannhet en risikosport å eie en butikk i området. Flere butikker kapres av kriminelle som bruker butikken til å gjemme og/eller selge narkotika, forteller SVT i dag.  Det handler ikke akkurat om et engangstilfelle, ifølge politiet:

– Vi har haft en butik i centrala Malmö som mer eller mindre blev kapad av gängkriminella personer. De tog över hela verksamheten och både hotade och misshandlade butiksägarens familj, säger Jens af Forselles, gruppchef i lokalpolisområde Malmö norr.

Når politiet dukker opp stikker de kriminelle inn i enkelte butikker og gjemmer narkotika, slik at de ikke har noe på seg når de undersøkes. I flere tilfeller tar også de kriminelle rett og slett over butikken og selger varer som om butikken var deres. Fenomenet er ikke noe nytt. I 2017 kunne Sydsvenskan fortelle om en butikk i Malmø som ble kapret og drevet i et helt døgn av en kriminell gjeng. Politiet hadde ikke sett noe lignende og måtte bryte av «driften» bevæpnet med automatvåpen.

– Det har varit rena utpressningsförsök med vapenhot och liknande. De har försökt några gånger men ägarna av  butiken har inte gett dem något, säger Mats Attin, stationsbefäl vid Malmöpolisen.
Gänget ska då ha hotat butiksägarna i hemmet, en villa i Malmö.
– Det här har ju såklart gjort dem livrädda, till den grad att de temporärt bosatt sig hos bekanta i Köpenhamn och låtit andra bekanta sköta driften av butiken.

Har en butikk først blitt plukket ut av kriminelle gir de seg altså ikke, og oppsøker butikkeierne privat i hjemmet deres hvis de ikke får det som de vil. Ingen våger å anmelde, og det er kanskje ikke så rart, når landets øverste leder står frem og nærmest benekter at slik kriminalitet finnes. «Alle» vet at det ikke er noen løsning å anmelde, for represalier er ikke usannsynlig.

Idag vågar folk inte vittna på en skadegörelse för att man är rädd för repressalier. Affärsinnehavare vågar inte vittna när ungar snattar för då slår de sönder butiken. När det kommer till den grova narkotikabrottsligheten eller dödliga våldet, då är svaret givet. De är beredda att använda våld för att klara sig undan, säger Mattias Lööw.

Butikkeiere ranes

Mange butikkeiere ranes,  noen flere ganger. Mange orker ikke mer og legger ned driften, slik som denne butikkeieren du kan høre i et klipp hos SVT. Han sier at han ikke vil risikere livet for å drive butikk, og legger ned etter å blitt utsatt for væpnet ran hele tre ganger.

Han er ikke alene, her er et lite knippe tilfeldig utvalgte væpnede ran mot butikker i Malmø i i det siste:

15. september: Ran med pistol mot butikk på Nydalatorget.
19. september: Butikk i Nydala i Malmø utsattes for ran av to maskerte menn som truet med en pistoliknende gjenstand.
20. september: Knivran mot butikk i Lønngården. Butikken er ranet flere ganger tidligere.
22. september: Ransforsøk mot butikk i Möllevångsgatan.
22. september: To ran i Malmø, hvorav den ene mot en butikk.
25. oktober: En sendt til sykehus etter ran mot butikk i Burlöv.
6. november: Ran mot godteributikk i Regementsgatan.
6. november: Butikkansatt knivstukket under ran mot Coop-butikk.
10. november: Ran mot butikk i Regementsgatan.

Utpressing

I tillegg til faren for å bli ranet eller kapret foregår også utpressing av butikkeiere over en lav sko. I en undersøkelse utført av SVT sier 15 av 18 småbutikkeiere at de har blitt utsatt for trusler, utpressing eller kapring av butikken, 11 av 18  oppgir at de vurderer å gi opp. Flere av dem påpeker at oppsetting av kameraer i området har gjort det litt mer levelig. Men det spørs hvor lenge mange orker å risikere livet hver dag for å selge matvarer og godteri. Man kan saktens spørre seg om dette hadde kunnet gått for seg i finere strøk i byen, i samme utstrekning.

Ifølge dette innslaget fra TV4 har utpresningskriminalitet blitt mangedoblet de siste årene. Statisikk fra BRÅ (Bråttsförebyggandet rådet) viser at det var over 15600 anmeldte tilfeller i fjor. I tillegg kommer det nok en del mørketall.

(Video fra TV4.se)

Stefan Löfvens historiske benektelse

Sveriges statsminister Stefan Löfven kom med en komplett uforståelig benektelse om at den økende gjengkriminaliteten skyldes innvandring nylig, i SVT Agenda.

https://www.youtube.com/watch?v=q3kkwkqIYlc&app=desktop

Kritikken haglet i etterkant, og forsøket på å oppklare hva han egentlig mente gjør neppe saken bedre.

Aftonbladet spurte Löfven om hvorfor akkurat Sverige har så mange skyteepisoder:

– Eftersom varken forskare eller poliser har något säkert svar på det har inte vi politiker det heller. Men min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar. Men från dag ett när vi tillträdde hösten 2014 har vi arbetat systematiskt med att knäcka gängbrottsligheten, säger Löfven.

Ifølge Löfven så kan gjengkriminalitten forklares med en mengde faktorer, men ingen av dem inkluderer ukontrollert innvandring, eller innvandring overhodet. Det er misslykkethet i skolen, narkotika, tilgang til våpen og segregering. Hva disse faktorene er en konsekvens av har han ingen formening om. Den ansvarsfraskrivelse han og alle andre som nekter å se i øynene hvor problemet ligger og hva som kan gjøres med det, er et enormt svik. Ikke bare mot Sverige og andre land som rammes av kriminalitet, uro og polariseringer pga stor innvandring over kort tid, men ikke minst mot de innvandrere som har satset alt på et bedre liv, er lovlydige og jobber døgnet rundt for å forsørge seg og sin familie. De får iallefall ingen hjelp fra politikerne, for siden de utsettes for kriminalitet fra andre innvandrere så finnes ikke kriminaliteten annet enn i statistikken. Og den kan som kjent bortforklares med en mengde uvesentligheter slik at konfliktskye ledere slipper å gjøre jobben sin: Å lede landet på best mulig vis på vegne av innbyggerne, og velgerne.

Kanskje Löfven mener at kriminaliteten nulles ut når både de kriminelle og de som utsettes for deres gjerninger er innvandrere?

Er du bekymret for hva som skjer i vårt naboland og vil vite mer? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142 eller Paypal.