Bratt læringskurve i Dagsavisen – kommer de andre etter?

Bratt læringskurve i Dagsavisen. Kanskje andre redaktørstyrte medier, politikere og interesseorganisasjoner også skulle ta lærdom av dette?

Påstander om hat, trakassering og trusler er et effektivt og ultrapopulært politisk-retorisk våpen, og har som sådan blitt gjenstand for et utstrakt og langvarig misbruk av aktivister på spesielt, men ikke utelukkende, den angivelig antirasistiske, identitetspolitiske og innvandringsliberale venstresiden – og det i en grad at man rett og slett ikke kan ta deres ord for pålydende lenger.

Særlig ikke når de aldri kan eller vil dokumentere dem – og det i disse skjermbilde-tider! – men i stedet blir usannsynlig aggressive de gangene noen tillater seg å spørre om nettopp dokumentasjon.

Nei, folkens, dere får nok heller gjøre som dere har lært på journalistutdanningen, for det er jo helt uholdbart at frilansere og annet godtfolk skal måtte gjøre jobben deres for dere: vær kritiske og be om dokumentasjon før dere enten setter slike påstander på trykk eller gir spalteplass til andre som gjør det.

Først kommer altså kunstner Hanan Benammar med udokumenterte påstander om at hets og trusler (som jo aldri har blitt dokumentert) – spesifikt utløst av Sløseriombudsmann Are Søbergs skriverier – er blitt både etterforsket og dømt. Fordi denne påstanden er usann lar den seg selvfølgelig ikke dokumentere, den heller, men det gidder altså ikke Dagsavisen å sjekke før de publiserer det. Det må utenforstående debattanter på FB til for å be Benammar og co om dokumentasjon, men får bare skjellsord til svar og derfor ender med å henvende seg til Dagsavisen og spør om de har sett noe slikt. Det har de naturligvis ikke.

Så Dagsavisen fjerner, retter og beklager – og setter samme påstander på trykk bare dager etter, denne gangen fra avisens egen spaltist Sigrid Bonde Tusvik (som på sedvanlig, uetterrettelig vis høyner Benammars uspesifiserte «trusler» til det spesifiserte «drapstrusler»). Og nå må altså Dagsavisen rette igjen.

Det sies at løgnen har raske ben å løpe på selv, så det bør være helt unødvendig for redaktørstyrte medier å hjelpe den.

Mener du at noen må utvise den kritiske sansen redaktørstyrte medier ikke gjør i møte med politiske aktivister og disses påstander? Støtt gjerne Gjenstridig.no ved å like og dele denne artikkelen eller gi en skjerv til driften på Vipps 918 18 142.